Skolyoz ve Tedavi Yöntemleri
Yazar Esra Gençer • Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzmanı • 26 Eylül 2022 • Yorumlar:
Omurganın normal eğriliğinin bozulduğu durumlara skolyoz adı verilmektedir. Omurgada yana doğru eğilme ve dönme meydana gelir. Omurgada bu eğilme ‘C’ veya ‘S’ şeklinde olabilir. Ilerleyen durumlarda omurgada meydana gelen bu değişime bağlı olarak göğüs kafesi hacmi küçülür ve nefes alma ile ilgili şikayetler oluşur. Toplumda %2 ile %4 oranında görülen bir durumdur. Kız çocuklarında erkek çocuklarına göre yaklaşık 8 kat daha sık görülür.
İDİOPATİK SKOLYOZ:
En sık görülen türüdür. Omurgada yana doğru eğilmenin yanı sıra omurların kendi etrafında dönmesi de en hafif formlar dahil tüm ididopatik skolyozda görülmektedir. Belde ve sırtta asimetrik duruş meydana gelir.
NÖROMUSKÜLER SKOLYOZ:
Temel nedenler arasında kas veya sinir hastalıkları yer alabilmektedir. Bu tür skolyozda solunum sıkıntısı ve duyu kusurları daha sık görülür.
KONJENİTAL SKOLYOZ
Anne karnındaki çocuğun gelişimi sırasında ortaya çıkan omurga anomalilerine bağlı gelişen skolyoz türüdür. Hızlı bir ilerleme gösterir. Bu sebepten küçük yaşlarda cerrahi müdahale gerektirir.
Belirtiler:
Dışarıdan bakıldığında eşit seviyede durmayan omuz, kürek kemiği ve pelvis kemiği
Kalçadan birisinin daha yukarıda görülmesi
Omurgada yan tarafa doğru kıvrılmanın görülmesi
Uzun dönem devam eden boyun, sırt ve bel ağrısı
Tedavi:
Skolyoz tedavisinde eğriliğin derecesine göre tedavi uygulanır. 10-20 derece arasındaki skolyozlarda spesifik skolyoz egzersizleri (scroth- FITS SEAS), 20 derece ve üstünde korse ve egzersiz tedavisi, 40-45 derece ve üstünde ise cerrahi değerlendirme yapılır.
Schroth- 3 boyutlu skolyoz egzersiz tedavisi: rotasyonel solunum, pelvik düzeltme, core stabilizasyon, doğru pozisyonlama, uygun mobilizasyon, masaj, stretch(germe),simetrik farkındalık odaklı günlük yaşam aktivitelerini içermektedir.
Tedavi edilmemiş skolyoz hastalarında bel ve sırt ağrısı, sinir hasarı, ileri dönemlerde kalp-akciğer gibi organları ilgilendiren çeşitli problemler açığa çıkar.