Soğuk Algınlığı

Yazar İlyada GençerPsikolog • 16 Nisan 2021 • Yorumlar:

İnsanın en temel amacı kalıcı mutluluğu yakalayabilmek ve bunu korumaktır. Bu amaç uğruna tüm yaşamı boyunca farkında olmadan çaba harcar. Tıpkı yaşama arzusu gibi mutlu olma arzusu da içten gelir. İçinde yaşadığımız bu dünyada her yeni gün farklı bir sorunla yüz yüze gelmemize ortam hazırlar.

Peki, hazır olan sorun ortamıyla baş edebilecek güç nerede? İşte bu alanda psikolojik süreçler devreye girer. Her yeni sorunu yaşam olayı olarak değerlendirirsek kişilerin bu olaylarla baş etme düzeyindeki farklılığı ele almamız gerekir.

Sizin için ufak ve atlatılması kolay olan bir durum bir başkası için hayatının sonu anlamına gelebilir. Bunun sebebini birçok biçimde açılayabiliriz ama kısaca kişinin mizaç özellikleri, öğrenilmiş davranışları, kendi deneyimleri, çıkarımları, genetik özellikleri gibi birçok etkenle karşılaşılan olayın sizin için ufak bir sorun mu yoksa hayatın sonu mu olduğunun ayrımını açıklamış oluruz.

Günümüzde depresyon tanısı soğuk algınlığı ile eş değer olarak kabul görür. Ancak psikolojik olarak atlatılması için ruhumuzu güçlendirmeli ve zihnimizin bağışıklık sistemini desteklemeliyiz ki başka sorunla karşılaşıldığında tıpkı soğuk algınlığı gibi kolayca atlatılabilir olsun.

Hem kendinize hem çevreye yabancılaşma yaşadığınız süreçle baş edebilmeyi öğrenmek psikolojik destekten geçer.

Duygusal olarak hissedilen çökkünlük, çevreden izolasyon, eskiden zevk alınarak yapılan şeylerin artık eski hazzı vermemesi, değersiz hissetme, intihar düşünceleri, suçluluk ve pişmanlık hisleri, fizyolojik olarak uyku ve iştahta bozulmalar, cinsel isteksizlik ile kendini gösteren depresif halin baş edilebilir hale gelebilmesi psikoterapi ile mümkündür.

Ok ancak geri çekerek atılır. Hayat seni zorluklarla geri çekiyorsa, seni daha büyük bir şeye fırlatacağı içindir. Nişan almaya devam et.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)