Soğuk Hava Kalbinizin Yükünü Arttırıyor

Yazar Veli GökçeKardiyolog • 25 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Sonbahar ve kış dönemlerinde kalp krizi sıklığı artıyor. Soğuk havanın kalp hastalıklarına olan etkisini korunma yöntemleri ile azaltmak mümkün olabilir. Bu yöntemler kıyafet seçimi, egzersiz planlarının adapte edilmesi, ilaç tedavisinin düzenlenmesi, aşılama sayılabilir.

  • İnsan Bünyesi İçin En Konforlu Sıcak 20-25 Derece

Mevsimler arasında yaşanan ani ısı değişiklikleri insan sağlığını etkileyebiliyor. İnsan bünyesi için en konforlu sıcaklık olarak bilinen, 20-25 derece ortalama sıcaklıktır. Bu sıcaklıklarda insan kendini çok daha rahat hisseder. Çünkü derimiz yoluyla yaptığımız ısı kaybı ve dışarıyla iletişim kuran sistem bu sıcaklıkta çok iyi çalışır. Deri üzerindeki damarlar aşırı geniş ya da dar olmadığından kalp ideale yakın direnç ve yük ile çalışır. Bu ısı çok yükselir ya da düşerse vücudumuzun adaptasyonu zorlandığı için vücudumuz bir sürü belirtiler verebilir.

  • Kalp Yetmezliği Olan Hastalar Hava Koşullarından Daha Çok Etkileniyor

En önemlisi hepimizin bildiği gibi kış şartlarında gribal hastalıklar, soğuk algınlıkları, zatürre gibi akciğer hastalıklarıdır. Bu ve benzeri hastalıklar kış aylarında yoğun olarak yaşanıyor. Buna karşın yaz aylarında beslenme ve besin yoluyla bulaşan mide-bağırsak hastalıklarının çok daha fazla olduğu gözlemleniyor. Sıcak havalarda mikroplar daha hızlı ürediği için bu hastalıklar daha fazla görülüyor, yaz ve kış ayları arasında böyle genel bir ayrım yapmak mümkün olabiliyor. Kalp yetmezliği olan hastalar hem yaz hem de kış aylarında hava koşullarının sıklığını arttırdığı hastalıklardan daha çok etkileniyorlar. Sağlıklı insanlardan farklı olarak kalp yetmezli hastalarda ortaya çıkan ilave yük yetmezliği kötüleştirebilir. Bu yüzden bu koşullar gelmeden önce bulaşıcı hastalıklara karşı, hijyen kurallarına uymak ve aşılama koruma için oldukça yararlı olabiliyor.

  • Soğuk Hava Kalbinizin Yükünü Birkaç Misli Arttırıyor

Sadece kalp hastalığı olmayan bir insan bile olsanız soğuk hava kalbinizin yükünü birkaç misli arttıracaktır. İlave iş ise daha da fazla arttıracaktır. Bunun için soğuk havalarda dışarıda çok fazla kalmamak ve ağır işler yapmamak gerekir. Mümkün olduğunca dışarıda fazla kalmamalı, giyimimize dikkat etmeli ve dış ortamda ağır işler yapmamalıdır. İş yapmanın dışında uzun yürüyüşler de sakıncalı olabilir. Soğukta rüzgâra karşı yürüyenlerde daha farklı problemler de olabilir. Çünkü bizim kalp hastalığı şikâyetiyle gelen hastalarımızın özellikle tarif ettiği bir şey vardır: "Tok karnına elimde çantayla rüzgâra karşı yürürken göğsümde bir ağrı var" der.
Kalp hastalarında kış döneminde kontrollerinin yapılması olası risklerin belirlenmesi için kardiyologlarına başvurması riskleri azaltmakta önemlidir.

;

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)