Solar Lentigo (Güneş Lekesi, Yaşlılık Lekesi)

Yazar Gülgün ZenginDermatolog • 1 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Halk arasında güneş lekesi veya yaşlılık lekesi olarak bilinir. Açık tenli, uzun süre güneşe maruz kalan kişilerde ortaya çıkar. Gençliğinde açık havada uzun saatler boyunca çalışan çiftçiler, denizciler, inşaat işçileri gibi meslek grupları risk altındadır. Adı yaşlılık lekesi olmasına karşın gençlerde de oluşabilir. Özellikle yazları kontrolsüz bir şekilde yapılan güneş banyoları sonrası gelişen güneş yanıkları iyileşirken bu tür leke oluşturarak iyileşir. Açık tenli, sarışın, cildi kolay lekelenen kişiler kendilerini korumasız bir şekilde uzun süreli güneşe maruz bırakmamalıdır.

Yaşlılık lekeleri en çok güneş gören yerlerimiz olan el sırtı, alın, önkol, omuz, sırt, boyun V’si gibi alanlarda oluşur. Kahverengi yuvarlak , oval, 0.5-1cm çaplı lekeler seklindedirler
Yaşlılık lekeleri sadece estetik açıdan sorun oluşturur, kanserleşme riskleri yoktur.

TEDAVİ: Tedavi lazerle soldurmadır. Krioterapi, fotolazer, piğment açıcı ilaçlar diğer tedavi seçenekleridir. Ayrıca güneşten korunma önerilir. Güneş korunması giysiler ve güneş koruyucu kremlerle yapılmalıdır. Lazerle soldurma işlemi ayda bir kez olmak üzere 1-3 seans yapılır.

ÇİLLER
Genellikle üç yaş civarında ortaya çıkar. İrsidir(otozomal dominant geçiş gösterir). Yazın koyulaşırken kışın renkleri solar. Sarışın, açık tenli ve kızıllarda burun yanaklar ve ön kolda oluşur. Sadece estetik problem oluştururlar. Çillerinden kurtulmak isteyenler için tedavi seçenekleri lazer, kimyasal peeling, leke açıcı kremler sayılabilir.

LENTİGO SİMPLEKS
Kahverengi keskin sınırlı, birkaç mm çapında lekelerdir. Doğumda var olabileceği gibi sonradan da oluşur. Oluşumunda güneşin etkisi yoktur. Vücudun her yerinde olabilir. Çoğunluğu sabit kalırken bazıları kendiliğinden kaybolur. Tedavi estetik kaygılarla yapılır. Lazer tedavisi ile sonuçlar alınır.

GEBELİK LEKELERİ
Sebepleri arasında gebelikte bulunduğundan gebelik lekesi olarak bilinir. En sık bayanlarda gebelik döneminde olmakla beraber erkeklerde de oluşabilir. Özellikle esmer tenli kişilerde daha fazla görülür. Genetik bir yatkınlıkta söz konusudur. Ayrıca östrojen-progesteron tedavileri, kozmetikler, ışık duyarlılığı oluşturan ilaçlar(tetrasiklin gibi),ultraviyole diğer sebeplerdir. Yüzün güneş gören yerlerinde simetrik olarak yerleşir.

TEDAVİ: Hasta ilaç kullanıyorsa kesmek gerekir. Mutlaka uygun bir güneş koruyucu kullanılmalıdır. Kimyasal peeling 10 -12 seans yapıldığında yararlı olur. Dermaroller uygulamaları 5-6 seansta iyi sonuç verebilir. Ayrıca hastanın leke açıcı kremleri evde 2-3 ay kullanması tedaviden daha hızlı sonuç alınmasını sağlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)