SONBAHARDA SIK RASTLANILAN HASTALIKLAR
Yazar Leyla Yolar • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 1 Şubat 2017 • Yorumlar:
Sonbahar ve kış aylarında , toplu yaşanan yerlerde damlacık yolu ile yayılan ve solunum yollarına yerleşen virüslerin yol açtığı enfeksiyonların ortaya çıkmasında artış görülür.
Yazdan sonbahara geçiş çocukları nasıl etkiliyor?
Sonbahara girerken,yazdaki güneş ışınlarının kuvvetli etkisinin azalması ,hava ısısının ani değişiklikleri hastalıklara zemin hazırlar.Ayrıca mevsim geçişlerinde vücut direncinin azalması da hastalıklara neden olur.
Okula giden çocuklarda neden sık enfeksiyon olur?
Okula veya yuvaya gitmeyen çocuklar evde daha az tozlu ortamdadır.Ayrıca mikroplarla karşılaşmadan ,enfeksiyon ile tanışmadan steril olarak büyütülmektedir.Bu nedenle okula veya yuvaya başladıklarında savunmasız olan vücut, mikropla karşılaştığında çok çabuk hastalık oluşmaktadır.Ayrıca bağışıklık sistemi bu mikropları daha önceden tanımadığı için hastalıklar daha sık olur.Okullar kapalı ve kalabalık ortamlar olduğu için enfeksiyonlar hızla yayılım gösterir.Sık sık enfeksiyon geçirdiklerinden dolayı bu hastalıklara bağışıklık kazanıldığı için, yaş ilerledikçe daha az hastalanırlar.
Mevsim geçişlerinde en sık hangi hastalıklar olur?
Soğuk algınlığı :Sonbahar ve kış aylarında sık rastlanılan ve virüslerle oluşan hafif seyirli bir hastalıktır.Dünyada çocuk ve erişkinlerde en sık görülen hastalıktır.Tedavide antibiyotiklerin yeri olmamasına rağmen ,antibiyotik kulla-nımının sıkı kontrolde olduğu Amerika’da bile hastaların %50’ne antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.Hapşırma,boğazda yanma ,ağrı ,karıncalanma,burun akıntısı ve tıkanıklık,öksürük en sık görülen belirtilerdir.
Grip (İnfluenza) :Genellikle nezle ile karıştırılır.Nezleden farkı daha ağır seyretmesi,ateş,kas ağrıları,terleme,halsizlik,baş ağrısı gibi semptomların daha fazla görülmesidir.Kapalı ve kalabalık yerlerde hastalık hızla yayılım gösterdiği için açık havada,doğal havalandırması iyi olan yerlerde bulunmak, enfeksiyon riskini azaltır.
Larenjit :Sonbaharın erken dönemlerinde belirgin olarak artar ve kış aylarında azalarak devam eder.Üst solunum yolu enfeksiyonundan(ÜSYE ) 1-2 gün sonra gelişir.Soluk borusunun enfeksiyonu olan bu hastalıkta ödem,ses kalınlaşması,havlar tarzda öksürük ortaya çıkar.Bazı vakalarda sluk borusunun daralması artınca solunum sıkıntısı meydana gelir ve acil hastaneye gidilmesi gerekir.
Otit ve Sinüzit:Orta kulak iltihabı çocukluk çağında sık görülür.Nedeni ÜSYE’nun sık görülmesidir.Kulak ağrısı,ateş ve huzursuzluk vardır.Tedavi edilmese bile kendiliğinden iyileşebilen hastalıktır.Ancak hastalığın doğal seyri ,erken ve yeterli bir ab tedavisi ile kısaltılabilir ve olabilecek koplikasyon tehlikesi azaltılabilir.Kalıcı işitme kayıplarına sebep olduğu için otit önemsenmilidir.
Sinüzit :Buruna ve sinüslere solunum havasıyla ulaşabilen mikroplar burada infeksiyon oluşturular.Genellikle ÜSYE’nunu izler.Burun tıkanıklığı,koyu sarı-yeşil renkte burun akıntısı,ateş,diş ve baş ağrısı,burundan konuşma gibi belirtileri vardır.
Sonbahar Allerjileri :İlkbahar kadar yoğun olmasada sonbaharda da alerjik rahatsızlıklar oluşabilir.Burun tıkanıklığı,burun akıntısı ve hapşırma ile seyreder.Nezle ve gripten farklı olarak ateş,halsizlik gibi enfeksiyon belirtisi yoktur.Temal amaç allerjenden korunmaktır.Ağız ve burnu kapatan maskeler ve gözlük kullanılabilir.