Sorunlu İnternet Kullanımı

Yazar Hayriye Pervin Karakaş ÖztürkPsikiyatrist • 30 Haziran 2021 • Yorumlar:

İnternet kullanımı tüm dünyada hızla artmıştır.Hızlı yayılım ve artmış internet elde edilebilirliği,internetle ilişkili davranım sorunlarının büyümesini sağlamıştır.

Sorunlu internet kullanımı internet kullanıcılarının internet kullanımını sınırlayamaması ve bunun sonucunda psikolojik,sosyal,mesleki ve eğitimle ilgili bozulmaların ortaya çıkması şeklinde tanımlanabilir.İnternet kullanımı kullanıcılarda çeşitli riskler doğurur.İnternetin bazı sitelere girişte kullanılabilmesi sonucunda kumar bağımlılığı ,cinsel davranım bozukluğu ,aşırı alışveriş yapma gibi psikiyatrik bozuklukların göstergesi olabilir.

Mevcut araştırmalar da internet kullanımı sosyalleşme ve kişiler arası ilişkiler için bir seçenek olarak görülmektedir.Patolojik bilgisayar kullanımı olan bireyler bilgisayarı konfor ,teselli kaynağı veye heyecan arama vasıtası olarak görebilirler.Bağımlı bireyler için risk gerçek birileriyle olan kişilerarası ilişkilerin yerine sanal bireylerin geçmesidir.Aşırı internet kullanımı azalmış aile bağları,kişilerin sosyal ilişkilerinde azalma,artmış depresyon ve yalnızlıkla birliktedir.Bunun yanında yalnız kişiler de internet vasıtasıyla sosyalleşmenin arttığı ,sanal arkadaşlıkların ortaya çıktığı görülmekle birlikte günlük yaşam fonksiyonları bozulablmektedir.

İnternet kullanımıyla birlikte toplumsal riskler mevcuttur.Kumar siteleri ,kumar oynamasını kolaylaştırmakta,cinselliğe düşkünlük ve tehlikeli cinsel davranışlar internet aracılığıyla doğabilmektedir. 

İnternet tıbbi bilgi arayışı olanların yanı sıra ,hastalığı sebebiyle destek arayışı olanlar için temel kaynak haline gelmiştir Google doktorluklarıyla çok sık karşılaşmaktayız.Çoğu araştırma internetin hasta bilgileri için güvenilir bir kaynak olmadığını belirmektedir. 

Burda önemli olan sorunlu internet kullanımının psikiyatrik bozukluğun bir bulgusu mu yoksa ayrı bir bozuklukluk mu olduğunun ayrımının yapılmasıdır. 

Tedavisinde psikoterapinin yeri önemlidir.İlaç tedavilerinin etkinliği kanıtlanmamıştır.Kognitif davranışçı terapi teknikleri,destek grupları ve aile terapisi,uyumsuz ilişkilerin onarımına yardımcı olması ve arkadaş ve aile bağlarının sağlanması açısından önerilmektedir.İnternet kullanım yaşının düşmesi,çocuklar ve gençler de tamamen iletişimin sosyal medya ve internet oyunları yoluyla sağlanması düşündürücü ve kaygı vericidir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)