Sosyal İlişkiler ve Motivasyon

Yazar Kübra DinçtürkPsikolog • 2 Eylül 2020 • Yorumlar:

Sosyal ilişkiler ve yakın arkadaşlıklar, mutluluk kaynaklarımızın başında geliyor. Bilimsel bir gerçek: anlamlı ve sağlıklı arkadaşlık ilişkileri ve arkadaş desteği yaşam kalitemizi arttırıyor, kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Bir arkadaşlık sizi duygusal olarak tüketiyorsa, ruhsal açıdan yoruyorsa, o zaman yararlı bir ilişkiden bahsetmek güçleşir. Kendinizi içinde sürekli olarak kötü hissetmek ve ilişkide bir dengesizliğin olduğunu düşünmek, arkadaşlığı keyifli bir yaşantı değil de yük olarak algılamak, zarar verici arkadaşlığın sinyallerindendir. Bu tarz ilişkiler destekleyici değil, aksine oldukça tatminsizlik vericidir.

Örneğin bazı arkadaşlar sürekli olarak sizi hayal kırıklığına uğratır, verdiği sözleri tutmaz. Bazıları ise başkaları önünde sizi küçük düşürür, kötüler. Kimileri sizi dinlemez, sadece kendine odaklanır, kendi ihtiyaçları ön plandadır; kimileri ise sürekli olarak güveninizi sarsacak davranışlarda bulunur, sırlarınızı başkalarıyla paylaşır. Bazı arkadaşlıklarda ise kendini güvensizlik içinde bulmak, arkadaşa karşı sürekli bir öfke duymak ya da kendini tehdit altında hissetmek hakimdir.

Zaman zaman arkadaşlıklarda bu ve benzeri durumlara rastlamak doğal olsa da bunların “sürekli” olması ve ilişkide bu nedenle zarar görüyor olmak, ortada bir sorun olduğunu gösterir. Halbuki sağlıklı arkadaşlıklarda destekleme, dinleme, değer verme, denge kurma, kabul etme ön plandadır. Sağlıklı ilişkilerde bireyler hem bağımsızlıklarını korurlar, hem birbirlerine gerektiğinde destek olur ve karşılıklı olarak sıcaklık, samimiyet ve empatik iletişim araçlarını kullanırlar.

 

Eğer bir arkadaşlık işlemiyorsa, yani size bir anlam katmıyor ve hatta sizden pek çok şey alıp götürüyorsa, o zaman bu ilişkiyi yeniden değerlendirmeyi düşünmek gerekir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)