Sosyal Medyanın İnsan Psikolojisine Etkileri

Yazar Burcu AksongurPsikolog • 29 Nisan 2020 • Yorumlar:

Günümüzün en büyük kitle iletişim araçlarından internet ve onun getirmiş olduğu sosyal medya, şüphesiz insan psikolojisi üzerinde etkileri vardır. Çoğumuz internetten vazgeçemiyoruz, pek çok alanda internet artık günlük yaşantımızın bir parçası haline geldi. Sosyal medya ise internet ve akıllı telefonlarla günlük yaşantımıza giren faktörler olarak yaşantımıza yerleşti. Müthiş bir hızla değişen ve gelişen sosyal medya ağlarının insanlarda da pek çok davranış ve alışkanlıkları değiştirdiğini söylemek yanlış bir tespit olmaz. Örneğin. sabah kalktığımızda çoğunlukla ilk yapılan şey eposta, facebook, whatsup vs. kontrol etmek oluyor. Sosyal medya, insanların psikolojisi ve sosyal yaşamı üzerinde oldukça etkili artık. Tam olarak etkilerini henüz bilmesek de her geçen gün yapılan araştırmalar bu alanda bize yeni bilgiler sunmaya devam etmektedir. Kimi araştırmalar sosyal medyanın olumsuz etkileri üzerinde dururken, diğerleri olumlu etkilerinden bahsetmektedir.

Sosyal medyanın insanların eski arkadaşlarını bulmasına, aynı görüşte olan insanlarla paylaşım yapmasına, uzaktaki arkadaş ve akrabalarla iletişim kurmalarına ve bu yollarla sosyalleşmelerine yaramaktadır. Bunlar sosyal medyanın olumlu etkileridir. Ancak burada bir tehlike de söz konusudur. Bireylerin çoğu kez gerçek hayattan ve ilişkilerden koparak sanal ortamda bir kimlik geliştirme ve sosyalleşme çabası, onları sosyalleşmekten uzaklaştırabildiği gibi kin, öfke ve nefret gibi duygular geliştirilebilmelerine de olanak tanımaktadır. Özellikle çevresiyle yüz yüze ilişkilerde sıkıntı yaşayan bireyler sosyal medyaya daha düşkündürler. Sanal oyunların ve zaman kaybettirecek uygulamaların da bulunduğu sosyal platformları tercih etmeye başlamaktadırlar. İnsanlar artık yüzyüze sohbet etmek yerine sosyal ağlarda bir fotoğraf, video vb. paylaşmayı tercih etmektedirler. Sosyal medya kulanım yaşı da oldukça düşüktür. Bu durum yüzünden de çocuklar artık sokak veya park oyunları yerine  pc, konsol ve sanal oyunlara daha ilgili yaklaşmaktadırlar. Görüldüğü gibi sosyal medya, sosysalleşme açısından faydaları olduğu kadar aşırı kullanım sonucu zararları da bulunmaktadır. 

Sanal olan ile gerçek olanı ayırt etme güçlükleri sanal ağların getirdiği en büyük problemlerden biridir. Kendine yeni bir benlik inşa etmek, kendini güçlü hissetmek, normal hayatta kendilerini çok iyi ifade etme fırsatı bulamayan insanlar, sosyal medya sayesinde bu fırsatı buluyor ve bunu kendilerini ifade etme aracı olarak kullanabiliyorlar. Ancak, gerçek çoğunlukla bunun tam tersi olabilmektedir. 

Sosyal ağlarda kısa yoldan ulaşılan bilgi, kişiler tarafından yine birkaç tuşa basarak kısa yoldan diğerleriyle iletişimi sağlıyor. Bu şekilde sanal ortamdaki bilgi paylaşımlarına daha çok zaman ayırmayı tercih eden kişiler gerçek sosyal ortamdan ve kişilerden uzaklaşabiliyorlar. Son derece hızlı ve yoğun olarak paylaşılan hemen her türlü bilgi beynin sosyalleşmeye ayırdığı zamandan ve doyumdan çalmış oluyor. Gerçek hayattaki yakın ilişkilerden uzaklaşmaya yol açabiliyor. Günlük yaşamdaki gerçek ilişkiler yerine  sanal sosyalleşme bu ihtiyacı karşılamış oluyor. Sosyal paylaşım ağlarında, her yaştan, her meslek ve kişilikten insanlar yer alıyor. Bir çok kişi aslında bir tür aidiyet duygusu arayışıyla sanal ortamlarda yer almayı tercih edebiliyor. 

Günde birkaç saat internet kullanımı günümüzde normaldir. Ancak her gün saatlerce paylaşım sitelerinde zaman harcamak, her türlü ihtiyacı internet üzerinden gerçekleştirmek,  çok yoğun oyun oynamak bir süre sonra bağımlılığa dönüştürecek etkenlerdir. Bunu fark ederek bu sonuçtan kaçınmak elimizdedir. 

 Teknolojik gelişmelerin olumlu yanları olduğu kadar, insanları etkileyen olumsuz yönlerini de gözardı etmemek ve bu konuda farkındalık oluşturmak çok önemlidir. Bu nedenle, gerekli durumlarda sosyal medyayı kullanıp, gerçek iletişimden de kopmamak gerekir. Çünkü yüz yüze iletişim ve paylaşım, kişisel gelişim için gereklidir. Eğer sanal iletişim, canlı iletişimin çok üstüne çıktıysa ilişkilerinizin olumsuz yönde ilerlemesi olasıdır. Gerçekle olan bağlantınız koparak yaşamı kaçırmamak için bilinçli internet ve sosyal medya kullanımı çok önemlidir.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)