Spinal Kord (Omurilik) Yaralanmaları
Yazar Erol Taşdemiroğlu • 21 Ocak 2019 • Yorumlar:
Omurilik yaralanmalarında görülen klinik tablo travmanın şekline ve seviyesine bağlıdır. Tam lezyonlarda lezyon seviyesi altındaki tüm fonksiyonları kaybolurken, prognozu daha iyi olan kısmi lezyonları acil travma ekiplerinin bilinçlenmeleriyle daha çok görülmeye başlanmıştır.
Omurilik yaralanmaları olan hastalarının %80 kadarını erkek hastalar oluşturur. En sık görüldüğü yaş aralığı ise 16-30 dur. Oluş nedenlerine bakıldığında motorlu araç kazaları %44ile ilk sırayı alır. Bunu %24 ile darp, %22 ile düşme, %8 ile sportif yaralanmalar ve %2 diğer sebepler izler.
İlk 24 saat sonunda hayatta kalabilen hastaların %85i, 10 yıl sonra da hayatta kalabilmektedirler. En sık görülen ölüm nedenleri eskiden renal (böbrek) yetmezliği iken günümüzde solunum sistemi ile ilgili nedenlerdir.
TEDAVİNİN AMACI
Doğru tanı koymak tedavinin kilit noktasıdır. Nörolojik tablonun daha da kötüleşmesine yol açabilecek durumların önüne geçilmesi ve kardiyovasküler veya solunum sistemi yetmezliklerinin yol açabileceği ilave travmayı engellemek gerekir.
KLİNİK
Omurilik yaralanmalarında ortaya çıkan tablolar tam(kesi) lezyon ve kısmi (kesi) lezyon şeklinde görülürler.
Tanı ve Tedavi Planlaması:
Tanı öncelikle hastadan veya yakınlarından alınan bilgi ve muayene ile konur. Hastanın solunum ve dolaşım gibi vital fonksiyonları düzeltildikten sonra yine yaşamsal önemi olabilecek kafa travması ve iç organ yaralanmaları araştırılmalıdır. Daha sonra radyolojik muayeneye geçilebilir.
Cerrahi Tedavi: Kanalda aşikar bir bası olmadığında yapılan acil ameliyatların yararı tartışmalıdır. Radiküler sıkışmalar, faset dislokasyonları, kanalda ileri derecede darlık ve yabancı cisim bulunması durumunda acil ameliyat yapılabilir. Bunların bulunmadığı anstabil Omurganın kemik yapısının anormal hareketliliği) olgularda hastanın genel durumu düzeltildikten sonra ameliyat yapılmalıdır.