Sporcu Beslenmesi
Yazar Beyza Bahar • Diyetisyen • 30 Nisan 2018 • Yorumlar:
Sporcu beslenmesi, fiziksel sağlığın ve aktif sporun anahtarıdır. Bir sporcunun hangi spor dalıyla ilgileniyor olursa olsun dayanıklılık ve beceri beslenmeye bağlıdır. Sporcu, araba gibidir ve sporcunun vücudunda doğru yakıt olmadan hiçbir şekilde ilerleyemez. Sporcu, enerjiyi sağlayan kalori, vitamin ve diğer besin maddelerini yeterince almak için sporcu beslenmesine özel dikkat göstermelidir.
Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Sporcu beslenmesi, enerji rezervlerini yenilemek ve yorgunluktan ya da yetersiz beslenmeden kaçınmak için hem kaliteli hem de miktar olarak en uygun şekilde olmalıdır. İyi bir sporcu beslenmesi, vücudun en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Sporcu Beslenmesinde Önemli İhtiyaçlar
Karbonhidratlar:
Karbonhidratlar, çalışma kaslarınız için güç sağlayan en iyi yakıt kaynağıdır. Egzersizden önce, egzersiz sırasında ve sonrasında yeterli karbonhidrat tüketmek enerji düzeylerini korumaya, egzersiz sırasında yorgunluğu geciktirmeye ve daha hızlı kas ağrılarını gidermeye yardımcı olur. Ana yakıt kaynağı olan karbonhidratlarla aktivitenizi daha uzun süre koruyabilirsiniz. Karbonhidratlı yiyecekler toplam enerji alımının yarısından fazlasını oluşturmalıdır. Eğer günlük ağır egzersizler yapıyorsanız, karbonhidrat ihtiyacınız daha da artacaktır. Bu yüzden günlük ihtiyaçlarınızı karşılamak için yeterince karbonhidrat aldığınızdan emin olmalısınız. Tam tahıl ürünlerinde bulunan kompleks karbonhidratlar en besleyicidir. Tam tahıllı ekmek, patates, yulaf ezmesi vb. ürünler karbonhidrat bakımından zengindir.
Proteinler:
Proteinler, vücudun kas ve dokularının yapı taşlarıdır. Çoğu sporcu, sporcu olmayanlara göre daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar bu yüzden protein takviyesi ihtiyacı normaldir. Estetik (jimnastik), kilo kısıtlaması (hafif kürek çekimi) veya dayanıklılık sporları (maraton koşusu) söz konusu ise, sporcu beslenmesi için daha yüksek protein gereksinimi olmaktadır. Etler, baklagiller ve süt ürünleri gibi gıdalar iyi bir protein kaynağıdır.
Yağ:
Yağ; enerji, yağda çözünen vitaminler ve esansiyel yağ asitleri sağladığı için sporcu beslenmesinde önemlidir. Sporcu beslenmesinde düşük yağlı beslenmek oldukça önemlidir. Balık, fındık, tohum ve zeytinyağları gibi doymamış yağları seçin.
Vitaminler ve Mineraller:
Vitaminler ve mineraller fiziksel aktivitenin bujileridir. Sporcu beslenmesinde gerekli vitamin ve mineraller alınmalıdır. Beslenmeniz kalsiyum, demir, potasyum ve lif dolu yiyecekler içermelidir. Ayrıca A, C ve E önemli vitaminlere de ihtiyacınız vardır.
Sporcular için ne zaman yemek yemenin gerektiğini bilmek, ne yiyeceğini bilmek kadar önemlidir. Bir sporcu beslenmesinde yemek yemek spordan 2-3 saat öncesinde olmalıdır