Sporcu Kalbi Nedir?

Yazar Osman Yılmaz • 27 Haziran 2024 • Yorumlar:

Spor Lisansı Almadan Önce Kalp Muayenesinin Önemi Nedir !

Sporcu kalbi:

Düzenli spor yapmanın kalp ve dolaşım sistemi üzerine önemli etkileri vardır.

Düzenli spor yapmak öncelikle spor yapan kişiye kondisyon kazandırır. Kondisyonun anatomik, psikolojik ve fizyolojik olarak olumlu kazanımları vardır. Fizyolojik kazanım olarak, kalp damar sistemine etkisi, üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Düzenli spor yapanlarda başarılı bir kondisyon kazanımı varsa bu kişilerde dokuların oksijeni tasarruflu kullanma yeteneği artmış olacaktır. Bu durum egzersiz anında spor yapanın daha çabuk yorulmasını engelleyecek, erken dönemde nefes nefese kalmamasını sağlayacaktır. Kalbin, vücudun oksijen gereksinimini karşılamak için dakika atım sayısını çok fazla yükselmesi gerekmeyecektir. Bu yüzden uzun süre düzenli sporla uğraşanlarda dakika kalp atım sayısı normal bireylere göre daha düşük seyreder. Bu durum normaldir.

Düzenli spor yapanlarda vücut kaslarında hücresel düzeyde büyüme olabileceği gibi kalp kas hücrelerinde de hacim artması olacaktır. Kalp fonksiyonlarında bozulma olmadan ve kalbin dolum kapasitesi azalmadan oluşan bu gelişme normal kabul edilir.

Kalp dolaşım sisteminde bu tür değişimlerin oluşması sporcu kalbi olarak nitelendirilir.

Spor lisansı almadan önce kalp muayenesinin önemi nedir?

Aktif spor (lisanslı) yapacak her çocuğun bir çocuk kalp doktorunca muayene edilmesi önerilir.

Sporcularda kalp kası hücrelerinde hacim genişlemesi olabilir. Bu açıdan kalbin dolum kapasitesini azaltıp azaltmadığı yönünden ve dolaşım sitemini etkileyip etkilemediği bakımından değerlendirmesi yapılmalı. Ayrıca genetik olarak kalp kası büyümesi olabilen doğuştan kalp hastalıkları vardır (hipertrofik kardiyomiyopati). Fark edilmemiş böyle bir hastalık varlığında, üzerine sporcu kalbinde olan değişiklikler de ilave olursa bu durum tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Bundan dolayı spora başlamadan önce ve devamında birkaç yıllık aralıklarla kalp muayenesi gerekebilir.

Bazı kalp ritim düzensizlikleri vardır ve günlük sıradan aktivitelerde önemsenmeyecek ya da fark edilmeyecek kadar az olabilir. Ancak en öneli ritim düzensizliği aktif spor yaparken artış gösterenlerdir. Bu tür ritim bozukluklarının da ayrıca gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Bu bahsettiğim sebeplerden dolayı spor lisansı almadan önce genel bir pediatrik kardiyolojik değerlendirme istenir.

Kardiyolojik açıdan kalbin morfolojik yapısı ve fonksiyonları ekokardiyografi, kalp ritmi EKG ile değerlendirilir. Şüpheli durum yoksa bu tetkikler yeterlidir. Çok nadiren efor testi ve 24 saatlik Holter gerekebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Osman Yılmaz

Çocuk Kardiyolojisi Prof. Dr.

Randevu al