Sporu Sevmeyen Çocuk
Yazar Taner Yavuz • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 9 Eylül 2019 • Yorumlar:
Takım sporları çocukların kendine güvenini, koordinasyonunu ve zindeliğini artırır, diğer çocuklar veya yetişkinlerle birlikte çalışmayı öğrenmelerine yardım eder. Fakat bazı çocuklar spor için yetenekli olmayabilir ve spor yapmayı sevmeyebilir. Sporu sevmeyen çocuk durumu ailelerine doğrudan veya dolaylı olarak söylerler. Ya sonra?
Bazı Çocuklar Takım Sporunu Sevmez
Bütün çocuklar herhangi bir takıma girmek zorunda değildir. Yeterli miktarda yapılan başka aktivitelerle de formda olabilirler. Ancak çocuğunuzun neden ilgisiz olduğunu öğrenmeye çalışmalıyız. Daha derinlerde yatan endişelerini ortaya çıkarmalarına ve bunların üzerine gitmelerine yardımcı olabilirsiniz.
Onlara birlikte bir çözüm bulmak istediğinizi söyleyin. Bu bazı değişiklikler yaparak takım sporlarına devam etmek ya da denenecek yeni bir aktivite bulmak olabilir.
Neden Çocuk Sporu Sevmez, Ne yapmalı?
Spor sevmeyen çocuk neden sporu sevmez, biz anne babalar neler yapabiliriz. Gelin bunları irdeleyelim.
1. Temel Becerilerin Yavaş Gelişmesi
Birçok spor programı okul öncesi çocuklar için mevcut olsa da 6-7 yaşına kadar çoğu çocuğun organize sporları yapabilmek için yeterli fiziksel yetenekleri, dikkat süreleri olmaz ve kuralları kavrayamaz.
Spesifik bir spor dalında yeteri kadar çalışma yapmamış çocukların koşarken futbol topuna vurmak veya voleybol topunu fırlatmak gibi becerileri eksiksiz yapması zaman alabilir. Özellikle oyun sırasında deneyip başarısız olmak onları hayal kırıklığına uğratır veya sinirlendirir.
Ne Yapmalı?
Evde çocuğunuzla birlikte alıştırma yapabilirsiniz. Bu basket atışı, basket topunu yakalama veya birlikte tempolu yürüyüşe çıkmak da olsa çocuğunuza güvenli bir ortamda yetenek ve formunu artırma fırsatı vermiş olursunuz. Akranlarının yanında olma bilincinde olmadan yeni şeyler deneyebilir, yine başarısız olabilir. Aynı zamanda da birlikte yeteri kadar kaliteli zaman geçirmiş olursunuz.
2. Antrenörün ve Ligin Fazla Rekabetçi Olması
Zaten zoraki spor yapan bir çocuk, antrenör isteklerini bağırarak söylediğinde veya tamamen kazanmaya dayalı bir ligde bulunduğunda kendini çok daha fazla gergin hissedebilir. Zoraki spor yapan çocuk sporu sevmeyen çocuk olur.
Ne Yapmalı?
Çocuğunuzu kaydettirmeden önce spor programlarını araştırın. Sporun felsefesi üzerine antrenör ve diğer ailelerle konuşun. Bazı spor kuruluşlarının rekabet içermeyen ligleri vardır. Bazı programlarda puan bile tutulmamaktadır.
Çocuklar büyüdükçe sezon boyunca puan tutma, galibiyet ve mağlubiyet sayılarını takip etme gibi daha rekabetçi yönlerle başa çıkabilmektedir. Bazı çocuklar rekabetçi oyunlarla motive olsa bile, çoğu çocuk ancak 11-12 yaşına doğru bu baskıyı kaldırmaya hazır hale gelir. Daha rekabetçi liglerde bile tüm katılımcılar için ortam pozitif ve destekleyici olmalıdır.
3. Sahne Korkusu
Doğuştan spora yetenekli olmayan veya biraz utangaç olan çocuklar takımın bir parçası olmanın getirdiği baskıdan rahatsız olur. Öz bilinci daha yüksek olan çocuklar ailelerini, antrenörlerini ve takım arkadaşlarını hayal kırıklığına uğratmaktan endişe duyabilir. Bu, özellikle çocuk hala temel beceriler üzerinde çalışıyor ve lig oldukça rekabetçi ise geçerlidir.
Ne Yapmalı?
Gerçekçi beklentileriniz olsun. Çocukların çoğu Olimpiyatlarda madalya kazanmayacak. Öncelikli hedefin sağlıklı olmak ve eğlenmek olduğunu çocuğunuza anlatın. Antrenör veya lig aynı fikirde değilse belki de yeni bir şeyler aramanın zamanı gelmiştir.
4. Spor Araştırmasının Uzun Sürmesi
Bazı çocuklar kendileri için doğru olan sporu bulamaz. Belki voleybol için el-göz koordinasyonu olmayan bir çocuğun yüzme, koşma ya da bisiklet sürebilecek vücut yapısı ve kuvveti vardır. Bireysel spor yapma fikri de tek başına çalışmayı seven çocuk için daha çekici olabilir.
Ne Yapmalı?
Çocuğunuzun farklı spor ve aktivitelere olan ilgisine karşı açık olun. Bazı durumlarda bu zor olabilir, örneğin siz bir basketbol aşığı olabilir ve bu mirasın çocuğunuzda da devam etmesini isteyebilirsiniz. Ancak diğer seçenekleri de keşfetmesine fırsat vererek çocuğunuza gerçekten eğleneceği bir şeyi bulma şansı da vermiş olursunuz.
5. Diğer Engeller
Çocuklar farklı oranlarda olgunlaşır, bu yüzden aynı yaş grubundaki çocuklarda oldukça farklı boy, kilo ve atletik özellikler olması beklenir. Akranlarından daha iri ya da daha küçük olan çocuklar –veya onlar kadar güçlü olmayan, koordinasyonu daha zayıf olanlar- utanç hissedebilir ve onlarla yarışmak istemeyebilir.
Ayrıca çocuklar sakatlanmaktan ve devam edememekten korkabilir. Kilolu çocuklar spor yapmaya gönülsüz olabilir. Örneğin astımlı bir çocuk voleybol, jimnastik, golf, futbol ve atletizmdeki kısa parkurlar ve yarış dışı müsabakalar gibi kısa süreli enerji gerektiren sporlarda kendini daha rahat hisseder.
Ne yapmalı?
Çocuğunuzun güçlü yanları, yetenekleri ve mizacını gerçekçi bir şekilde değerlendirin ve ona uygun bir aktivite bulun. Bazı çocuklar toptan korkar, bu yüzden voleybolu sevmeyebilir; fakat koşmak gibi aktivitelerden hoşlanabilir. Fazla kiloluysa koşmak için yeterli dayanıklılığa sahip olmayabilir; ama yüzmekten zevk alabilir. Basketbol için çok küçük olan bir çocuk jimnastik ya da güreş yapabilir.
Bazı çocukların takım sporları yerine bireysel performansları tercih edeceğini unutmayın. Amaç çocukların hayal kırıklığını yaşamasını, bırakmak istemesini, spor ve fiziksel aktivitelerin hepsine karşı ilgisini yitirmesini engellemektir. Özetle sporu sevmeyen çocuk olmasının önüne geçmektir.
Çocuklarınızın endişelerini dile getirmelerine müsaade edin. Anlayışlı olarak ve onlara destekleyici bir çevre sağlayarak seçtikleri aktivite ne olursa olsun başarılı olmasına yardım edersiniz.
Sporu Sevmeyen Çocuk İçin Takım Sporları Dışı Fitness
Takım sporlarından nefret ettiğini söyleyen, sporu sevmeyen çocuk, yetenekleri geliştikçe takım sporlarını sevmeyi öğrenebilir veya kendileri için doğru sporu ve ligi bulur. Ancak takım sporları çocuğunuzu hiç heyecanlandırmıyorsa bir çocuğun günlük önerilen 60 dakika ve üzeri fiziksel aktiviteyi gerçekleştirmek için yapabileceği birçok şey vardır.
Takım sporu yapmak istemeyen çocuklar için serbest oyunlar oldukça önemlidir. Serbest oyun nedir? Basketbol topu ile atış yapmak, bisiklete binmek, ip atlamak veya dans etmek gibi kendi araçları ile yapabildikleri aktivitelerdir.
Bireysel sporlar ve Serbest Oyunlar
- Yüzme
- Ata binme
- Dans dersleri
- Paten
- Bisiklet
- Kaykay
- Doğa yürüyüşü
- Golf
- Tenis
- Eskrim
- Jimnastik
- Dövüş sanatları
- Yoga ve diğer fitness dersleri
- Frizbi
- Koşu
Çocuğunuzun Seçimlerini Desteklemek
Zor olsa bile, sevecekleri aktiviteyi birlikte bulmaya çalışın. Açık görüşlü olmaya gayret edin.
Çocuğunuz için doğru spor seçimi zorlu bir süreç olabilir
Okulda verilmeyen bir aktiviteye ilgi duyabilir. Örneğin kızınız futbol ya da buz hokeyi yapmak istiyorsa, ona mahalli bir kulüp bulmasına yardım edin ya da yeni bir takım kurulması için okul idarecileri ile konuşun.
Çocuğunuz seçim yapmakta zorlanır ve bir aktiviteye takılıp kalırsa sabırlı olmanız gerekir. Kendileri için en iyi olanı bulmaları genellikle birçok deneme sonrasında olur. Ancak işler yoluna girdiğinde harcadığınız zaman ve efor için memnun olursunuz. Çocuğunuz için hayatı boyunca yapacağı bir aktiviteyi alışkanlık haline getirmek büyük bir adım, önemli bir başlangıç olur.