Stres

Yazar Raziye Tatık Bayram • 11 Ağustos 2024 • Yorumlar:

Birey olarak yaşadığımız aileye, içinde bulunduğumuz topluma karşı birçok sorumluluklarımız vardır. Bilinçli bireyler olarak elimizden gelenin en iyisini yaparak sorumluluklarımızı yerine getirirken, diğer tarafta sorumluluklarını yerine getirmeyen aile üyesi veya toplum bireyi aile içi çatışmaya, toplumda kaosa neden olmaktadır...

...elimizden gelenin en iyisi diyorum çünkü ailenin yapısı, ekonomik durumu, birçok çevresel etkenler veyahut toplumdaki diğer bireylerin davranışları, toplumun işleyişi gibi etkenler sorumluluklarımızı yerine getirmemizde birer engel de olabilir, birer kolaylık da olabilir...

...günümüz toplumumuzda stres olarak yansımaktadır.

Peki, stres nedir?

Dediğinizi duyar gibiyim. Güzel bir örnek ile anlatmak isterim sizlere...

“Profesör öğrencilerine ders veriyordu... Su dolu bir bardağı kaldırıp öğrencilerine sordu: “sizce bu su dolu bardağın ağırlığı ne kadardır? “

Cevaplar 200 - 400 gr arasında değişti. Bunun üzerine profesör şöyle söyledi: “gerçek ağırlık fark etmez. Fakat durum, bardağı elinizde ne kadar süreyle tuttuğunuza göre değişir. Eğer bir dakika tutarsam sorun yok, bir saatliğine tutarsam kolumda ağrı oluşacaktır. Ağırlık aslında aynıdır ama ne kadar uzun tutarsanız size o kadar ağır gelir. “

Dertlerimiz, problemlerimiz, sorumluluklarımız da taşıdığımız su dolu bir bardağa benzer...

...Kafamız da ne kadar düşünürsek taşıyamaz hale geliyoruz. Halk arasında dediğimiz gibi “kafaya takıyoruz” .

Oysa (Sürekli düşünmemiz) stres yapmamız çeşitli hastalıları da çeşitli olayları da beraberin de getirebilmektedir...

...Doktorlar, hastalıkların da atlatılabilmesi için stresten uzak durulması gerektiğini söylüyorlar.

Toplumumuzda her gün kaygı bozukluğu yaşayan birey sayısı artmaktayken stresten nasıl uzak duracağız? Veyahut stresi nasıl yöneteceğiz? Dediğinizi duyar gibiyim.

Haklılık payınızın yüksek olduğunu göz önünde bulundurursak, evet toplumumuzda günden güne kaygı bozukluğu yaşayan birey sayısı artmakta bunu nereden anlayabiliyoruz?

Yaşadığı problemler sonucunda nasıl başa çıkabileceğini bilmeyip, ileri de neler yaşarım gibi düşünceler üzerine düşünüp intihar eden bireyler birer örnektir.

Gelelim stres yönetimine. Stresten uzak durabilmek için örnekte bahsettiğimiz gibi problemleri düşünmek yerine çözmek için çabalamalıyız...

Elbette bir anda bu davranışı sergileyemeyiz ancak sergilemek için adım adım stresi yönetmeliyiz.

Yönetirken bulunduğumuz ortamdaki çevresel etkenlerde önemlidir. Çevresel etkenlerin artması da stresin artmasına neden olabilmektedir.

Güzel bir örnek,

Kanser hastalarıdır. Ailesinin, doktorunun ve en önemlisi kendisinin düşündüğü düşünce ve motivasyon hastalığının seyrini etkileyebilir.

Bu adımları uyguladık ve hala stres yönetimini sağlayamıyorsak bir danışmana başvurabilirsiniz. Danışmanınızın size verdiği nefes egzersizleri de etkili olabilmektedir.

Söylediğim stres yönetme yöntemlerini göz önünde bulundurduğumuz da stresin en büyük davetçisi düşüncelerimizdir...

Büyüklerimiz der ki “ iyi düşün iyi olsun. “

Düşüncelerimizin yönlendirdiği yaşantımız da iyi düşünelim iyi olsun.

Sevgi ve saygıyla,

İyi hafta sonları dilerim

Raziye TATIK

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Raziye Tatık Bayram Çocuk Gelişimi, Aile Danışmanlığı

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)