Stres Nedir?
Yazar Şimal Songur • Psikolog • 16 Kasım 2021 • Yorumlar:
Fiziksel ve duygusal sağlımızın karşısına çıkan zorluklar başa çıkma kaynaklarımızı ve yeteneklerimizi aştığı zaman yaşanan psikolojik durum genellikle stres olarak adlandırılır. (Gunnar & Quevedo ,2007).
Stresin Doğuran Etkenler
Herkesin uyum sağlamak zorunda olduğu bir dizi gereklilik vardır. Her insanın stresi algılayışı farklıdır ve baş etme mekanizmaları aynı değildir.Stresi yaratan birçok etken vardır,bunlar:Bireysel farklılıklar,çevresel etkenlerdir.Yaşamın erken dönemlerinde yaşadığımız stresin oranı da daha sonraki dönemlerde strese karşı daha duyarlı olmamıza neden olabilir.Stres herkesi aynı şekilde etkilemez,herkesin strese dayanabilme yeteneği yani stres toleransı farklıdır.
Önemli Etkenler
-
Stresin şiddeti
-
Kronikliği
-
Zamanlaması
-
Yaşamımızı ne kadar yakından etkilediği
-
Ne kadar öngörebilir olduğu
-
Ne kadar denetlenebilir olduğu
Pozitif Psikoterapi stresle çalışırken faydalandığımız önemli bir terapi tekniğidir.
Seanslarımızda:
-
Öznel iyi oluş
-
Psikolojik sağlamlık
-
Mutluluk
-
Stresle Baş etme becerileri
-
Yaşam doyumu
-
Iyimserlik
-
Umut
Kavramlarını ön plana çıkararak seanslarımızı yürütüyoruz.
Asıl amacımız kişinin kendi kendine yardımla seansları yapmaktır.
Mikrotravmaları tanımak,kişinin sadece büyük travmalarını değil ,günlük yaşadığı travmalarını da bilmek ve bunların üstünde çalışmak.
Biriciklik,her bir bireyi özel ve biricik olarak çalışmak.
Stresle çalışırken pozitif psikoterapi,bilişsel davranışçı psikoterapi,psikolojik ilk yardım teknikleri ile çalışarak stresin etkilerini azaltmak için çok önemlidir.Terapi sonunda kişinin kendi kendine yardım etmesi,başetme mekanizmalarının güçlenmesi sağlanır.