Stresi Beslenme İle Aşabilir Miyiz?
Yazar Ayşe Akman • Diyetisyen • 21 Haziran 2021 • Yorumlar:
Günümüzde sosyal, iş ve aile hayatımız gereği birçok problemle karşı karşıya kalıyor ve yoğun bir stres altına giriyoruz. Yoğunluğumuz arttıkça stresi de maalesef beraberinde getiriyor. Stres kelimesi köken olarak sıkmak, sıkıştırmaktan türediği düşünülmektedir. Tanım olarak pek çok kaynakta farklı geçer fakat genel olarak toparlayacak olursak ‘bir bireyin kendini sıkıntılı ve huzursuz hissettiği zaman bunu zihinsel veya duygusal olarak dışavurumudur.’ Ne kadar basit bir problem gibi görünse de baş edilmesi bir o kadar zordur. Zihinsel olarak huzursuz olmamız sadece zihin için değil fiziksel olarak da etki gösterir. Bunun yanı sıra depresyon, kanser, diyabet, obezite, bölgesel ağrılar, kalp krizi ve hormon bozukluklarına da sebep olabilmektedir. Tek başına bu kadar hastalığa zemin hazırlayan bu probleme bir de beslenme ile nasıl başa çıkabileceğimize bakalım.
Öğünlerimizi düzenli yapmalı ve kahvaltıyı ihmal etmemeliyiz.
Gece boyunca enerji depolarını harcamış ve bir hayli yorgun kalmış vücudumuza sabah ihtiyacı olan enerjiyi vermezsek onu daha da yorar ve bitkin bir güne kendimizi hazırlamış oluruz. Stresli bir dönemden geçiyorsanız enerji ihtiyacınız daha çok olacaktır. Bu nedenle ilk adım olarak kahvaltı ile güne başlamalı ve öğünlerimizi kesinlikle ihmal etmemeliyiz tavsiye edilen günde üç ana öğün, duruma göre iki veya üç ara öğün olmalıdır.
Öğünlerimizi çeşitlendirmeli, sebze ve meyveye ağırlık vermeliyiz.
Öğünlerimizi dengeli ve çeşitli almak zihinsel olarak da daha çabuk toparlanmamıza yardım edecektir. Tabağınıza tek tip aynı yiyeceği koymaktansa yeşil yapraklı sebzeler veya kalsiyum deposu süt ürünleri ile renklendirin. Güçlü bir duruş için ihtiyacınız olan enerjiyi bu şekilde elde edebilirsiniz.
Sebze ve meyveye ağırlık vermeli ara öğünlerimiz veya ana öğünlerimizde de mutlaka bulundurmalıyız. Lif Açısından zengin ve K, C vitaminleri deposu olan yeşil yapraklı sebzeler olası hastalıklar için önlem alır ve vitamin eksikliğinden kaynaklı oluşacak yorgunluk ve ağrıların önüne geçer.
En önemli yardımcılarınızdan biri de su.
Sinir, stres anında içeceğiniz bir bardak soğuk su o anki sinir durumunuzu stresinizi en güzel şekilde azaltır. Ayrıca sadece anlık olarak değil düzenli su içtiğimiz zaman vücut fonksiyonlarınız daha düzenli işler ve sağlıklı bir vücut beraberinde mutluluk getirir. En zor anlarınızda dahi su içmeyi ihmal etmeyin, yanı başımızda duran en sağlıklı ilaç sudur.
Yüksek şeker içerikli ve fazla yağlı yiyecekler bu dönemde en büyük düşmanımız olabilir.
Her şeyde olduğu gibi yağ ve şekerin de fazlası zarar tabii ki. Tam da en sıkıntılı ve stres dolu zamanlarınızda canınızın çikolata veya yağlı hamburgerler çekiyor olması tesadüf değil. Psikolojik olarak kendimizi mutlu etmek, ödüllendirmek için genelde başvurulan bir yoldur. Vücut hormonlarımızdan seratonin salgılanması bize mutluluk verir, yağlı ve şekerli yiyecekler yediğimiz zaman bu hormon devreye girer ve kendimizi mutlu hissederiz, fakat vücudumuz bu dengeye alıştığında yemek ile duygusal bir bağ oluşmaya başlar. Bu durum tekrarlandıkça beraberinde fazla kiloyu, ileri düzeyde ise obeziteyi getirecektir. Stres anında böyle zararlı ve sağlığımızı etkileyecek yollara başvurmak yerine, kendimize keyif alacağınız aktiviteler bulabiliriz. Örneğin, egzersiz yapmak stresi azaltmak konusunda ispatlanmış bir güce sahiptir. Hem zihinsel olarak kendinizi boşaltmanın rahatlamanın en sağlıklı ve kolay yoludur. Ayrıca egzersiz yaptığımız zaman bizi mutlu edecek rahatlatacak ve ağrı kesici etkiye sahip olan endorfin hormonu salgılanır. Bu da sizi yiyeceğiniz bir bar çikolatadan daha sağlıklı bir yolla mutlu edip stresinizi azaltmasını sağlayacaktır. En pratik ve maliyetsiz egzersizlerin başında yürüyüş gelir. Huzursuz ve sıkıntılı bir dönem geçiriyorsanız tavsiyem günde 40 dakika yürüyüş yapmanız olacaktır, tabi buna mani bir sağlık probleminiz yoksa.
Cinsiyete göre yemek tercihimiz
Yapılan araştırmalara göre yemekten kadınların erkeklerden daha sağlıklı yiyecekler tercih ettiği ortaya çıkmıştır. Fakat stres altında kalınan dönemlerde kadınlarda şeker ve çikolata tüketimi artarken et ve ürünleri, meyve ve sebze aynı oranda azalma gösterdiği görülmüştür. Erkeklerin ise stresli dönemlerde genelde sağlıksız yiyecekler ve atıştırmalıklara başvurduğu ortaya konmuştur.
Şunu unutmayalım ki sağlığımız her şeyin başında gelmeli. Bunu en iyi şekilde yapabilmek sizin elinizde. Günümüzde psikolojik rahatsızlıklar birçok sağlık sorununu beraberinde getirip önüne geçilemeyecek problemleri ortaya çıkarır. Bu nedenle kendimizi stresten ve sıkıntıdan uzak tutmak birçok hastalıktan da bizi koruyacaktır.
MUTLULUK TOPLARI TARİFİ:
Malzemeler:
2 su bardağı yulaf ezmesi
2 adet orta boy muz
Yarım çay bardağı karışık kuruyemiş
Yarım çay bardağı karışık kuru meyve
Tarçın (isteğe göre)
Yapılışı :
Yulaf ezmesi, kuru meyve ve kuruyemişleri blender da ufalanana kadar çekiyoruz. Daha sonra bir kap içerisinde muzları eziyoruz ve üstüne bir silme tatlı kaşığı tarçın serpiyoruz. Kap içerisine ufaladığımız yulaf karışımı da ekleyerek yoğuruyoruz. İyice kıvam bulan karışımı top halinde yuvarlayarak 20 dakika boyunca 200 derece fırında pişiriyoruz. Piştikten sonra servise hazır hale gelen toplarınızı tarçın veya ezilmiş kuruyemiş serperek süsleyebilirsiniz.
NOT: Piştikten sonra bekletmeden servis yapılması önerilir.