Stresin Ağız ve Diş Sağlığına Etkisi Nelerdir?

Aşırı stres ve kaygı vücudumuzda bir çok etkiye neden olduğu gibi ağız ve diş sağlığı açısından da karşımıza bazı sorunlar çıkarabilir.Ağız içinde meydana gelen aftlar ve uçuklar,diş eti hastalıklarının ortaya çıkması ve mevcut diş eti hastalıklarının ağırlaşması , diş sıkma ve gıcırdatma gibi sorunlar stres ve kaygının arttığı durumlarda karşılaştığımız başlıca sorunlardır.

Ağız içinde oluşan aft ve uçuk

Aft ağız içinde görülen çevresi kırmızı içi beyaz renkte olan ülserlerdir.Aftların sebebi tam olarak bilinmese de bağışıklık sisteminin zayıflaması ile bakteri ve virüslerin neden olduğu düşünülmektedir.Ağız içinde aftların 1-10 gün arasında iyileştiği genel kanıdır.Bu süreçte ağrının azaltılması için baharatlı ve acı yiyeceklerden aynı zamanda asitli sıvılardan uzak durulmalıdır.

Uçuğa ise herpes 1 adı verilmiş bir virüs neden olmaktadır. Aftlar gibi 10 günlük bir süre içerinde iyileşmeleri ön görülmektedir. Uçuk tedavisinde antiviral ilaçların yanında bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile tedavi edilir. Ancak yinede aft ve uçuklar hafife alınmamalı ve bir doktora gösterilmesi gerekmektedir.Çünkü bunlar başka hastalıkların belirtisi olabilir.

Diş eti hastalıkları

Stresin dişte plak oluşumunu arttırdığı yapılan çalışmalar ile bu konuda bir etken olduğu kanısı oluşmuştur.Stresin uzun süre devam ettiği durumlarda diş etlerinde kanama ve iltihaplanmaya neden olabilmektedir.Bu gibi durumlarda mutlaka uzmanınıza görünmenizde fayda vardır.

Diş sıkma ve gıcırdıtma

Uyku sırasında stres kaynaklı diş sıkma ve gıcırdatma sık karşılaşılan bir sorundur.Bruksizm olarak adlandırılan diş sıkma hastalığı çene ekleminde hasara neden olabilecek olup hareketinin kısıtlanması gibi sonuçlar doğurabilir.Eğer dişlerimizi sıkıyorsak ve sabah uyandığımızda yüz kaslarımızda ağrı, eklemimizde ağrı varsa mutlaka diş hekimimize danışmalıdır.Diş hekimlerinin bu konuya genel yaklaşımları plak tedavisiyle başlamakta olup,gece kullanılacak bu plak disiplinli bir şekilde uygulanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)