Stresle Başa Çıkmanın Yolları
Yazar Göksu Ayaz • Psikolog • 17 Aralık 2019 • Yorumlar:
Stres hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Stresi iyi yönetebilmekse bizim elimizde. Stres sizi ve hayatınızı avcuna almadan gelin beraber stresle başa çıkmanın yollarına bakalım.
Hayır Demeyi Bilmek
Bizler çoğu zaman çevremizdeki insanlara iyi görünmek ve onları kırmamak adına hayır demeyi beceremeyiz. Hayır demeniz gereken noktada evet derseniz taşıyamayacağınız yükün altına girip ezilebilirsiniz bu da ruhen yıpranmanıza neden olur. Büyük fedakarlıklar aslında bizi strese sokacak etmenler olacaktır.
Gelecek Hakkında Endişelenmeyi Bırakın
Hepimiz geleceğimiz üzerine endişelenmeye eğilimliyiz. Şayet endişelenmezsek bazı şeylerin ters gideceğini düşünürüz. İnsan beyni çoğu zaman olayları felaket senaryosuna dönüştürür ve en kötüsünü düşünürüz. Bunun yerine an'da kalmak, an'ın tadını çıkartmak, o an ne yapıyorsak kendimizi tam anlamıyla ona vermek endişelerden, stresten uzak kalmamızı sağlar. Hele ki teknolojinin egemen olduğu bir çağda yaşadığımızı düşünürsek telefonların elden hiç düşmeyişi, sosyal medyaya bağımlılık gezdiğimiz yerlerin, insanlarla sohbetin, yediğimiz yemeğin bile tadını tam manasıyla alamamıza yol açıyor bu nedenle an'da yaşamak hayattan zevk almanın anahtarıdır. Gelecek endişesinden kurtulmanın bir yolu da, planlı olmaktır. Yapacaklarınızı önceden belirleyin, ajandanıza not edin, bu hem yaşam kalitenizi arttıracak hem de stresinizi azaltacaktır.
Çeşitli Hobiler Edinmek
Her insanın zihnen ve bedenen rahatlamaya ihtiyacı vardır. Sadece işinize vakit ayırıyorsanız kendinize artık dur demenin vakti gelmiştir.
Belkide neden mutsuz ve huzursuz olduğunuzu kendinize soruyorsunuz ya da hayattan neden zevk alamadığınızı kendi içinizde sorguluyorsunuz ama cevabını bulamıyorsunuzdur. Bu noktada yapmanız gerekenlerden biri, iş veya okul dışında nasıl vakit geçirdiğinizi ve neler yaptığınızı düşünmek.
Herkesin kendini yaparken iyi hissettiği ve zevk alacağı bir hobi veya aktiviteye ihtiyacı olduğunu unutmayın. Yeni bir becerinizi geliştirmenizi sağlayacak hobi/hobiler edinebilirsiniz. Önemli olan nokta ise yapacağınız aktivite ya da hobiyi ayda yılda bir kere yapmak değil düzenli olarak yapmanız.
Düzenli olduğu takdirde size fayda sağlayacağını unutmayın. Hobi denildiğinde akıllara hemen klasik olanlar gelebilir: Kitap okumak, resim yapmak gibi.
Hobilerin ilk akıllara gelenlerle sınırlı olduğunu düşünmek hata olur. Örneğin hayvanları seviyorsanız kendinize evcil bir hayvan alıp besleyebilirsiniz ve onunla zaman geçirmenin size ne kadar iyi geldiğini farkettiğinizde şaşırabilirsiniz. Sonuç olarak yapmanız gereken zevk aldığınız aktivite, hobi neyse ona zaman ayırmanız böylece stres seviyenizin düştüğünü göreceksiniz.
Kendinize Gerçekçi Beklentiler Koyun
Gerçekçi beklentiler koyabilmeniz için öncelikle kendinizi iyi tanıyın. Kendi potansiyelinizin, gücünüzün, yeteneklerinizin farkında olun ve beklentilerinizi bu yönde belirleyin. Bir balık sadece yüzmeyi bilir ona uçmasını söyleyemezsiniz. Eğer gerçekçi beklentiler koymazsanız hayal kırıklığı yaşamanız neredeyse kaçınılmazdır ve bu stresinizin artmasına neden olacaktır.
Spor Yapın Ve Beslenmenize Önem Verin
Spor için bedenin yenilenme aracıdır diyebiliriz. Spor hem bedenimizi hem ruhumuzu yeniler aslında. Spor esnasında vücudumuzun salgıladığı hormonlar sayesinde olumsuz düşüncelerden uzaklaşır bu sayede kendimizi çok daha gevşemiş hissederiz. Sporun ruh halimizi değiştirdiği aşikar. Başarılı ve mutlu insanlara baktığınızda sporun hayatlarında büyük ve önemli bir yerinin olduğunu görürsünüz. Gün içinde açık havada yapacağınız 15-20 dk'lık bir yürüyüş veya koşunun bile sizi ne kadar değiştirdiğini görecek ve hayatınızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğinde buna inanamayacaksınız. Sporun yanında beslenmenize de dikkat etmeniz şart.
Yapılan araştırmalar sağlıksız ve kötü beslenmenin kişinin hayatını olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Zamanında ve sağlıklı yemekler yemeniz aynı zamanda spor yapmanız kaliteli bir yaşam için oldukça önemli.
Mükemmeliyetçilikten Vazgeçin
Mükemmel olmaya çalışmak insanı her yönden çok fazla yıpratır. En küçük bir hata bile kişi için büyük bir stres kaynağı olabilir. Hiç kimse mükemmel değil ve olmak zorunda da değildir. İnsanlar hatalarından ders alarak olgunlaşırlar. Bırakın mükemmel olmayı, kendinize hata yapma lüksü tanıyın.
Hatalarımız, eksiklerimiz olmasaydı bildiklerimizin ve sahip olduklarımızın ötesine geçemezdik. Freud'un çok sevdiğim "Zayıf noktalarınızdan güçlü taraflarınız doğacaktır." sözünü hatırlatmak isterim. Mükemmel olmaktan vazgeçtiğinizde daha stressiz bir yaşamınız olacağını göreceksiniz.
Yakınlarınızla Paylaşımlarınızı Arttırın
Kendi içinizde yaşadığınız, içinden çıkamadığınız bir derdiniz bir probleminiz var diyelim. Bunu arkadaşlarınızla yada ailenizle paylaşmanız size farklı bakış açıları kazandıracak ve belki de çözüm yolu bulmanızı sağlayacak. Paylaşmak, kendi içinizde varolan o karmaşık duygulardan çıkmanızı ve rahatlamanızı sağlar.
Sizi dinleyecek olanların sizi uzaktan seyreden, size daha objektif bakacak gözler olarak düşünebilirsiniz.
Bu maddeleri uyguluyor ve sonuç alamıyorsanız işin uzmanından destek almanız faydalı olacaktır.