Suçum: Diyete Sadakatsizlik
Yazar Betül Büküm • 22 Nisan 2024 • Yorumlar:
Aynaya baktığınızda vücudunuz sizi mutlu ediyor mu yoksa “ah keşkşe, şu fazlalıklarımdan bir kurtulabilsem” diyenlerden misiniz?
Kendinizi, pazartesi sabah limonlu suyla diyetinize başlayıp akşam saatleri olunca diyeti unutan, belki makarna belki farklı bir yemek olmak üzere normalde yiyebileceğinizden fazlasını 15-20 dk içerisinde tüketen ve sonra derin bir pişmanlıkla kendinizi suçladığınız bir döngünün içerisinde sıkışıp kalmış gibi hissediyor musunuz?
Kendinizi iradesizlik, boğazına düşkünlük, sorumsuzluk gibi ağır ithamlarla suçlayarak cezalandırmak yerine kendinizi anlamaya ne dersiniz? Cezalandırmak bugüne kadar işe yaramadıysa anlamak belkide işe yarayacaktır. Ne de olsa farkındalık iyileşmenin en önemli adımıdır…
DUYGUSAL YEME BOZUKLUĞU
Duygusal yeme, gün içerisinde belki farkında bile olmadığımız duygusal değişimlerden dolayı aç olmaksızın gıda alımına yönelmek olarak tanımlanabilir. Genelde öfke ya da mutsuzluk gibi yoğun ve negatif duygulardan kaynaklansa da pozitif yoğun duygularda buna sebebiyet verebilir. Tıkınırcasına yeme ise çok kısa bir sürede kişinin ihtiyacı olandan çok daha fazla miktarda yüksek kaloriler tüketmesini ifade eder. Tıkınırcasına yeme atağını derin bir pişmanlık hissi ve suçluluk duygusu takip eder.
Duygusal yeme veya tıkınırcasına yeme davranışlar kişinin ruh ve beden sağlığını tehdit edecek boyuta ulaşması durumunda bu davranışlar duygusal yeme bozukluğu ve tıkınırcasına yeme bozukluğu olarak adlandırılır.
Duygusal yeme bozukluğuna sahip kişiler tıkınırcasına yeme atakları geldiğinde kendilerini kontrol edemiyor gibi hissedebilirler ve atakları geçtiğinde her ne kadar kendilerine ve kilo durumları ile ilgili sorumluluk hissettikleri kişilere pişmanlıklarını ifade edip bir daha kendilerine hâkim olacaklarına dair sözler verseler de bu bir hastalıktır ve kişilerin bu atakların önüne kendi kendilerine geçebilmeleri güçtür.
DUYGUSAL YEME BOZUKLUĞU NEDEN OLUR?
Duygusal yeme bozukluğu, çocukluk veya ergenlik döneminde yemek yeme miktarı veya şeklinden dolayı kişide oluşturulmuş travma veya travmalar, beden algısı ile ilgili öğrenilmiş yanlış düşünceler, yemek yemeyle bağdaştırılmış yanlış düşünce ve duygular, beden ölçüleri ve yemek yeme miktarı ile ile ilgili kişinin maruz kaldığı sistematik ve ağır eleştiriler gibi sebeplerden dolayı oluşabilir.
DUYGUSAL YEME BOZUKLUĞUNUN TEDAVİSİ
Duygusal yeme bozukluğu yukarıda bahsedildiği gibi kişinin iradesizliğiyle ilgili olmayıp psikolojik temelleri olabilecek ve kişiyi zorlayan, sağlığını tehdit edebilecek bir hastalıktır. Tıbbi kontroller gerçekleştirildikten sonra bir terapist ile kişinin duygusal yeme bozukluğu altında yatan sebepleri analiz etmek ve kişiye ihtiyacı olan tedavi planını oluşturup uygulamak, bu bozukluğun iyileşmesi ve kişinin mutlu hissedeceği beden ölçülerine ulaşmak üzere diyetini planlaması ve diyetini uygulayabilmesi adına en doğru çözüm olacaktır.