Sünnet
Yazar Arzu Özyer Bektaş • Çocuk Cerrahı • 24 Ekim 2019 • Yorumlar:
Sünnet penis glansını (uç kısmını) saran, tip dilinde prepisyum adı verilen sünnet derisinin belirli şekil ve uzunlukta cerrahi yolla kesilerek alınması ve penis uç kısmının açığa çıkarılması işlemidir. Sünnet bir gelenek olmasının yanı sıra dünya üzerinde en çok uygulanan cerrahi işlemdir. Tüm dünyadaki erkeklerin ortalama %25'i dinsel, kültürel, tıbbi ya da ailevi seçim dolayısıyla sünnet edilmektedir. Ülkemizde sünnet, dini ve sosyal bir istek olup tüm erkek çocuklarında uygulanmaktadır. Sünnet her yaşta yapılabilmekle beraber, özellikle 4-6 yaş arasında lokal anestezi ile yapılması psikolojik travmaya neden olacağı için tavsiye edilmezken, bu yaş grubunda genel anestezi altında rahatlıkla yapılabilmektedir. Son zamanlarda yeni doğan bebeklerde, cerrahi işlemin kolaylığı, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması, sünnet sonrası bakımın kolaylığı ve yeni doğanda henüz kişilik oluşmadığı için psikolojik travma oluşturmaması nedeniyle en ideal yaş olarak kabul edilmektedir. Fakat fimozis dediğimiz sünnet derisinin ucunun dar olması nedeniyle sık idrar yolu enfeksiyonu olursa yaş aralığına bakılmaksızın sünnet yapmak gerekir. Günümüzde sünnet, çocuk cerrahları ya da genel cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Her ne kadar sünnet uygulaması konusunda birkaç değişik yöntem mevcut ise de günümüzde uzmanların en sık uyguladığı güvenilir, yan etkileri en az olan yöntem cerrahi yöntem olup, klasik olarak sünnet derisinin cerrahi yoldan kesilerek uçların birbirine dikilmesi şeklinde yapılır.
Sünnet Neden Yapılmalıdır?
Sünnet yapılmasının iki önemli nedeni bulunmaktadır. Bunlar dinsel ve kültüreldir. Toplumlarda sünnet genellikle dini açıdan yapılır fakat bu durum kültürler arası farklılık göstermektedir. Sünnetin dini ve kültürel açıdan gerekliliğinin yanı sıra sağlık açısından da çok faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
• Penis kanseri olasılığını azaltır. ·
• İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmakta önemli rol oynar.
. Cinsel yolla bulaşabilecek hastalıkların önüne geçilmesini sağlar. Örneğin HIV virüsü gibi, HIV virüsü bulaşması sonucu AIDS hastalığı görülür. Sünnetli peniste bulaşıcı hastalıklara yakalanma olasılığı diğerine göre daha azdır.
• Hijyen açısından büyük öneme sahiptir. Sünnetsiz penisin enfeksiyon kapma olasılığı daha yüksektir. Çünkü penisi saran derinin iç kısmının temizlenmemesi halinde hastalıklar oluşabilir.
• Penisin yapısal bozuklukları sonucu durumun tedavi edilebilmesi sünnet tercih edilir. Bu durum genelde bebeklik döneminde fark edilir. Sonrasında sünnet yapılır ve tedavi edilir.
Sünnet Olmanın Riski Var Mıdır?
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi sünnet operasyonunda da bazı riskler bulunmaktadır.
Sünnet için yapılan operasyon sırasında ve sonrasında oluşan kanama kimi zaman olması gerektiğinden fazla olur ya da uzun süre durdurulamayabilir. Operasyon sonrası hijyene önem verilmezse penisin enfeksiyon kapma olasılığı bulunmaktadır. Operasyon sırasında penis başının yaralanabilir. Operasyon sırasında penisi kaplayan deri gereğinden fazla alınabilir.
Sünnet Yaşı Var mıdır?
Sünnet yaşı, sünnet için yenidoğan döneminin en ideal dönem olduğu savunulmaktadır. Bu dönemde yapılmayan sünnet 6 yaştan sonra yapılabilir. Aslında sünnet her yaşta yapılabilmektedir. Sünnet yaşı çok genel bir durumdur. Sünnet yaşına aile karar vermektedir. Çocuğun sünnet yaşını belirlemesi beklenilemez. Bu sebepten aile hangi yaşı uygun bulduysa o yaşta ya da dönemde yaptırılabilir. Ama sünnet için en uygun yaş hangisi diye sorulduğunda iki yanıt verilebilir. Birincisi yenidoğan dönemi ikincisi ise ilkokul dönemidir. Yenidoğan dönemi doğumdan itibaren 28 günlük süredir, ilkokul dönemi ise ilkokula başlandığı yaşlardir yani 6-7 yaşlarıdır. Bu yaşların tercih edilmesinin sebebi ise yenidoğan dönemde bebekler sünnetin farkına varmazlar. Bu sürecin bebek tarafından fark edilmeden atlatılmasını sağlayacak aynı zamanda ailenin de bu süreci kolayca atlatmasını sağlayacaktır. Ilkokul çağında yani 6 yaş ve sonrasında yapılmasının sebebi ise kişiliğin oturması ve sünnetin o yaşlardaki bir çocuğa anlatılıp anlaştırılabilmesidir. Sünnetin farkında olan bir çocuk bu durumdan korku duymayacak ve herhangi bir psikolojik travma yaşanmayacaktır. Sünnet yaşının en uygun olduğu dönem yenidoğan dönemidir. Yenidoğan dönemde yapılan sünnetin birçok avantajı vardır. Yenidoğan dönemde bebek geçirdiği operasyonun farkında olmaz. Bunun bebeğin psikolojisi açısından hiçbir sakıncası yoktur. Yenidoğan dönemde yaralar daha çabuk iyileşir. Bu da bir iki hafta sürecek iyileşme süresinin kısalmasını sağlar. Bunların dışında sünnetin genellikle genel anesteziyle yapılması tercih edilir. Fakat yenidoğan bebekte sünnet için lokal anestezi yeterli olabilmektedir. Krem halde üretilen anestezilerde bu işi görmektedir. Yenidoğan dönemde sünnet sırasında ve sonrasında kanama çok az görülür. Bu da diğer bir artı yönüdür. Son olarak yenidoğan dönemde yapılan sünnet sonrasında bebeğin ilerleyen yaşlarda enfeksiyon kapma olasılığı oldukça azalmaktadır.
Sünnet Nasıl Yapılır?
Sünnet ufak çaplı bir operasyondur aynı zamanda da oldukça dikkat gerektirir çünkü penise kalıcı hasarlar verilebilir. Sünnet için farklı anesteziler kullanılabilir. Hangi anestezinin seçileceğine sünnet olan bireyin yaşı belirler. Yenidoğan dönemde lokal anesteziyle yapılırken, ilkokul çağında bir çocuğa genel anesteziyle yapılabilir. Ailenin isteği üzerine genel anestezi uygulaması da yapılabilir. Yeni doğan sünnetinde anestezi bir krem yardımıyla sağlanabilir. Penisin üzerine sürülen krem 45 dakika-bir saatlik bir sürede uyuşmayı sağlar. Alanında uzman olan doktor tarafından yapılan sünnet, yaklaşık 15-20 dakika sürer. Sünnetten sonra bir iki gün peniste ağrı hissedilebilir. Bu ağrının giderilmesi ve yaraların çabuk iyileşmesi için uzman, merhem ya da krem gibi ürünleri kullanmayı önerir. Düzenli aralıklarla uygulanan krem ve merhem sonrasında iyileşme sağlanır. Sünnetli çocukların giymesi için özel bir iç çamaşırı üretilmiştir. Bu iç çamaşırı sayesinde yaraya temas engellenir ve ağrı, sızı ya da kanama oluşmaz. Bu açıdan sünnet külotu giyilmesi önerilir. Operasyon bitiminde atılan dikişler kendiliğinden eriyen türde dikişlerdir. Bir haftalık bir sürede bu dikişler eriyerek penis iyileşmesini tamamlar ve şeklini alır. İyileşme süresi sünnet yaşına göre değişiklik gösterebilir. Küçük yaşlarda iyileşme daha kısa sürmektedir.