Sürekli Genital Uyarılma
Yazar Ali Doğukan Anğın • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 16 Haziran 2020 • Yorumlar:
İlk kez 2001 yıllında tanımlanan ve çok yeni bir hastalık olan PGAD (Persistent Genital Arousal Disorder, eski adıyla – Persistent Sexual Arousal Syndrome) gün içerisinde istemsiz orgazmların yaşandığı bir durumdur, herhangi bir cinsel uyarı ve istek olmadan ortaya çıkar. Huzursuz bacak sendomru ve idrar yolu problemleri eşlik ederse Huzursuz Genital Sendrom (Restless Genital Syndrome) olarak isimlendirilir.
Yaşanılan bu istemsiz, bazen acı verici olan orgazm tam anlamıyla bir boşalma şeklinde değildir, yani yalancı bir orgazmdır, dolayısıyla kişi gerçek anlamda rahatlayamaz ve gevşemeyez. Yaşanamayan gevşeme gerginliğe neden olabilir. Bu durumun istemsizce ortaya çıkışı ve engellenememesi bir süre sonra kişide endişe, stres ve depresyona neden olabilir, partnerler arasında problemler oluşabilir. Vücut sanki ilişki içerisindeymiş ya da masturbasyon yapılıyormuşcasına bir tepki verir, ancak burdaki en önemli fark istek yoktur ve çoğunlukla zevk alınmaz. Hızlı nefes alıp verme, kalp atışlarının hızlanması, karıncalanma, kasılmalar, baş ve boyunda kızarmalar gibi benzer tepkiler ortaya çıkar.
Her yaş gurubunda görülebilir, menapoz döneminde de ortaya çıkabilir. Net sayı bilinmesede 100 kadından 1’inde görüldüğü tahmin edilmektedir. Nedenleri her hastalıkta olduğu gibi psikolojik ve organik sebepler olmak üzere 2 ana başlıkta incelenebilir; yoğun endişe hali, depresyon, bipolarite, kullanılan antidperesanlar, varisler, diyet alışkanlığı, tarlov kistleri, epilepsi, idrar yolu problemleri gibi çok farklı sebepleri bulunmaktadır, tabi sebebin net olmadığı durumlar da vardır. Yani sonuçta bir çok sebep vazokonjesyon (kan toplanması) ve sinirsel bası sonucu hastalığın ortaya çıkışına neden olur. Yaşanılan istemsiz vücut tepkilerini ortaya çıkaran dar kıyafetler, temas, stres gibi farklı tetikleyiciler de bulunabilir, hangi durumlarda oluştuğunun ortaya konması önemlidir, bazen normal bir ilişki ve masturbasyon sırasında da reaksiyonlar başlayabilir, kimi zaman olayı neyin başlattığı bilinir, çoğu zaman ise nasıl başladığı farkedilmez. Gerçek bir masturbasyon, gerçek bir ilişki, buz uyulamaları, egzersiz, dikkat dağıtıcı aktiviteler geçici rahatlamalar sağlayabilir, ancak kalıcı çözüm değildir.
Yeni olan bu hastalık grubunda sebepler net ortaya koyulamadığı gibi uygulanan tedaviler de kesinlik kazanmamıştır. Her geçen yıl yeni bir sebep ve yeni bir tedavi yönteminin ortaya çıkalbildiği çok dinamik bir hastalıktır. Öncelikle çok ayrıntılı bir hikaye alınmalıdır ve teşhisin doğru konulması çok önemlidir, farklı cinsel hastalıklarla da karışabilir. Yine ayrıntılı bir genital muayene yapılmalı ve kist/kitle varlığı incelenmeli, uyarılan hassas bölgeler tespit edilmelidir. Şüpheli farklı vücut bölgelerinin görüntülenmesi yapılabilir. Elbette sebep bulunabilirse ona yönelik tedavi mutlaka uygulanacaktır, ancak genel tedavi yöntemleri cinsel terapi, psikoterapi, depresyon ve endişe giderici ilaçlar, hassas dokuların çıkarılması, botoks gibi hassas noktaların etkisizleştirilmesi, elektrik stimülasyon tedavisi, özel korseler, pelvik mesaj yöntemleri, diyet değişikliği gibi çok farklı teknikler kullanılmaktadır.