Sürekli Uyuma İsteği
Yazar Şevval Demirezen • 23 Aralık 2024 • Yorumlar:
Yeteri kadar uyusanız da yetmediğini düşündüğünüz bir dönemde misiniz? Günün büyük kısmında uykunuz olduğunu hissediyor ve devamlı esniyorsanız bu durum günlük yaşamınızdaki verimi de düşürecektir. Uyku ihtiyacınızın tıbbi nedenleri olabilir. Bunlar; Hipersomni (Aşırı Uyuma Bozukluğu), tiroid problemleri, kronik yorgunluk sendromudur. Öncelikle bunlardan birine sahip olup olmadığınıza dair tıbbi muayene olmanız ve kullanmanız gerekiyorsa ilaç tedavisine başlamanız gerekir.
Peki tıbbı olarak bunlardan birisine sahip değilseniz neden sürekli uykulu hissediyor olabilirsiniz?
Öncelikle yaşam tarzınızı gözden geçirelim. Düzensiz uyku alışkanlıklarınız olabilir mi? Uyku düzeninizin sürekli değişiyor olması vücudunuzun biyolojik saatini bozuyor olabilir ve sizde aşırı uyuma isteği ortaya çıkarabilir. Fiziksel aktiviteniz ya da beslenme tarzınız yetersiz olabilir mi? Hareket eksikliği vücudunuzu yavaşlatıp daha fazla uyuma ihtiyacı yaratıyor olabilir. Beslenmenizden kaynaklı olarak da yeterince vitamin ve mineral almıyorsanız enerjiniz düşeceğinden uyku ihtiyacınız artıyor olabilir.
Uyku ihtiyacınızın çevresel etkenleri de olabilir. İçinde bulunduğumuz mevsimin de ruh halimize etkisi oldukça büyüktür. Özellikle kış aylarına girdiğimiz havanın sürekli olarak karanlık ve kasvetli olduğu dönemlerde uyku isteğiniz artmışsa ‘Mevsimsel Depresyon (SAD)’ yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda da düzenli fiziksel aktivite, açık havada yapacağınız yürüyüşler ve doktor denetiminde alacağınız D vitamini gibi takviyelerin size faydası olacaktır. Mevsimsel depresyon günlük yaşamınızı ciddi şekilde etkiliyor, sosyal ve çalışma hayatınıza engel oluyor kendinizi çaresiz hissediyorsanız bir psikolog ve psikiyatriste de başvurarak yardım alabilirsiniz.
Sosyal olarak kendinizi izole ettiğiniz bir dönem geçiriyor olabilir misiniz? Sosyal etkileşim eksikliği de enerjinizi düşüreceğinden uyuma isteğinizi arttırıyor olabilir.
Ayrıca bazı ilaçlar yan etki olarak daha fazla uyumanızı gerektiriyor olabilir. Alkol gibi maddeler de uyku düzeninizi bozar. Adet dönemi ve gebelik gibi hormonel değişimlerin olduğu dönemlerde ise uyku ihtiyacının değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz.
Psikolojik olarak ise depresyon, stres, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu aşırı uyku ihtiyacı hissedilmesine sebep olur. Bunlar da vücutta enerji kaybına ya da aşırı zihinsel yorgunluğa sebep olacağından sürekli olarak uykulu hissedebilirsiniz.
Eğer uyku ihtiyacınızın psikolojik bir sebepten kaynaklandığını düşünüyorsanız kendinize günlük yaşamdaki hangi durumdan kaçıyor olabileceğinizi sorun.
Uyuyor olmak size ne kazandırıyor? Bunu cevaplarken kendinize karşı dürüst olun ve cevapları bir kağıda not alın. Yatağa girip gözlerinizi kapattığınızda neyle vedalaşmayı istiyorsunuz? Bu sorunun cevabı sizi daha enerjik hale getirmenin anahtarı olabilecek!
Kendinize vedalaşmak istediğim durumla ilgili neyi çözebilirim? Bunun için ne yapabilirim? Sorularını yöneltin, bunlara cevap arayın ve harekete geçmekten kendinizi geri tutmayın.
Bu kısımda ‘’Sıkıntılı Durumlarla Nasıl Baş Edebiliriz?’ adlı makaleme de göz atabilirsiniz. Eğer atacağınız adımlar sizi zorlar ve kendinize katkı sağlayamadığınızı düşünüyorsanız profesyonel destek almanız sizin için en iyisi olacaktır.