SÜT ALERJİSİ TEDAVİSİ-3
Yazar Mehmet Reha Cengizlier • 25 Haziran 2017 • Yorumlar:
- Tedavi ne kadar devam edecek?
Bu sorunun cevabı; her bebek için farklıdır. Bunu belirleyecek bazı özellikler vardır.
- Oluşan alerji nedir, şiddeti nedir, duyarlılık derecesi nedir?
- Tetkiklerde ne sonuç alındı?
- Tedavi ne kadar sürecek?
Bütün bu soruların cevabı bebekten bebeğe değişir. Genel prensipler içinde olmakla birlikte her bebeğe farklı yaklaşılır.
Bazen sadece bebeğe süt ve ürünleri, hazır mamalar kesilir; ama anne sütünden geçen miktarı tolere edebilir. O zaman anneye diyet uygulamaya gerek yoktur.
Anneyi de diyete sokmak gerektiğinde; arada kaçamak olmamasına çok dikkat etmek gerekir. Küçücük bir kaçamak; bebeğin bağışıklık sisteminde hatırlama yapar; o zamanki yasaklamalar boşa gider.
Anneyi diyete sokunca mutlaka alternatif gıdalarla annenin alması gereken kalsiyum, protein ve diğer elementleri yerine koymak gerekir. Yoksa bir süre sonra annede bazı şikayetler başlayacaktır. Annenin sütü de bir süre sonra besleyici değerini yitirecektir.
Yasaklanan diyetin denenmesi için de belli kriterler vardır. Bu denemeyi yapmak için bile kandaki alerji düzeyinin belli bir değere düşmesi beklenir. Ortalama 6 aydan önce deneme yapılması önerilmez.
Tamamen iyileşme yıllar içinde gerçekleşir. Bazen 2 yıl, bazen daha uzun sürebilir. Nadiren de olsa hiç geçmeme ihtimali vardır.O zaman da “desensitizasyon” denen bir yöntem devreye girer. Bir şekil aşı diye düşünülebilir. Süte karşı tolerans gelişimi sağlanır.
SONUÇ: TÜNELİN UCU AYDINLIK.
Sağlıklı günler dilerim.