Süt Dişlerinde Tedavi Gerekli Midir ?
Yazar Ekin Kenci Şahin • Çocuk Diş Hekimi (Pedodontist) • 24 Ekim 2019 • Yorumlar:
Süt dişlenmede meydana gelen sorunlar, büyüme ve gelişimin olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. “Henüz yaşı küçük nasıl olsa düşecek” diye ertelenen süt dişi problemleri kısa süre içerisinde çocuğunuzun ciddi ağrılar yaşamasına sebebiyet verebilir ve çok daha karmaşık tedaviler yapılmasını gerektirebilir. Yaklaşık 3 yaş civarında süt dişlerinin tamamı ağızda olur. Ön bölgedeki süt kesici dişlerin 6 yaş civarında sallanarak dökülmesi, arkadaki süt azı dişlerinin de erken değişeceği algısını yaratsa da süt azı dişleri yaklaşık 10-12 yaşına kadar ağızda kalır.
Süt dişleri tedavi edilmezse ne olur?
*Diş çürükleri sebebiyle çocuk yemek yerken zorlanır ve ağrı duyar.
*Derin çürüklerin sebep olduğu gece ağrıları kalitesiz gece uykusu ile birlikte gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
*Erken dönemde başlayan biberon çürükleri ile birlikte ön kesici dişlerdeki görüntü ve ön dişlerin eksikliği, çocuklarda ciddi bir estetik kaygı oluşturabilmekte, özgüven gelişimi açısından olumsuz etkiye neden olabilmektedir.
*Tedavi edilemeyecek durumdaki süt azı dişlerinin erken çekimi durumunda çocuğunuzun dişinde çapraşıklık oluşabilmekte ve ileride tel tedavisi görmesi gerekmektedir.
*Derin çürükler mevcut olan süt dişleri tedavi edilmediği takdirde çocuğun vücudu için bir enfeksiyon kaynağı haline gelebilmekte, çocuğun daha sık hastalanması bunun sonucunda da antibiyotik ve ağrı kesici kullanım ihtiyacı doğmaktadır. Çocuğunuzun doktor kontrolünde olmasını gerektiren kalp problemleri ve diabet gibi belirgin bir rahatsızlığı varsa süt dişlerindeki çürük kaynaklı bakterilerin hastalığın seyrini olumsuz yönde etkileyebileceği unutulmamalıdır.
*Çocuğunuzun dişlerindeki çürükler için erken dönemde müdahale edilmez ve ağrıması beklenirse, diş hekimine ve yapılacak tedavilere alışması daha zor olabilmektedir. Bunun sonucunda sedasyon veya genel anestezi ile tedavi ihtiyacı doğabilmektedir.
Ebeveynlerin en çok sorduğu soruların başında tedavi edilmeyen süt dişlerinin ne kadar süre sorun yaratmadan ağızda kalabileceğidir. Her bireyin diş yapısı, tükürük yapısı, beslenme ve fırçalama düzeni farklıdır. Bu fark göz önünde bulundurulduğunda bu soruya kesin cevap vermek mümkün değildir. Tüm bu sebepler doğrultusunda aile ve çocuğun yaşam kalitesini arttırmak adına çocuğunuzun erken dönemde diş hekimiyle tanışması ve gerekli tedavilerinin yapılması önemlidir.