Süt Dişlerinin Önemi
İlk süt dişi yaklaşık 6. ayda ağız içinde görülmeye başlar ve 2.5-3 yaşına kadar ağızda 20 adet süt dişi oluşur. 6 yaşından itibaren ilk kalıcı dişin sürmesiyle birlikte, süt dişleri ve kalıcı dişler aynı dönemde ağız içinde bulunurlar. Son süt dişi ise 12 yaş civarında düşer. Çocuklarda büyüme ve gelişimin en aktif olduğu bu dönemde, süt dişlerinin sağlıklı olması oldukça önemlidir.
Süt dişlerinin öncelikli görevi, düzgün beslenmeye olanak sağlamaktır. Süt dişleri, yaşamın ilk yıllarında katı besinlerin rahatça çiğnenebilmesini sağlarlar. Dengeli beslenme, büyüme ve gelişim için önemli rol oynamaktadır. Bu dönemde ağrılı bir dişin bulunması; çocuğun yemek yemekten vazgeçmesine, gece uykularının bölünmesine, ağrılı tarafın kullanılmaması ile yüzde asimetri oluşmasına neden olabilir.
Süt dişlerinin bir diğer görevi, seslerin çıkarılması ve konuşmanın sağlanmasıdır. Sağlıklı süt dişleri, harflerin düzgün çıkarılmasına ve ilk kelimelerin rahatlıkla söylenmesine destek olurlar.
Ön bölgedeki süt dişlerinin estetik önemi büyüktür. Günümüzde artan estetik kaygılar, çocuklarda da göz önünde bulundurulması gereken bir konudur. Ön dişlerinde renklenme ya da çürük olan çocuklar gülümsemeye çekinirler, bu nedenle özgüven kaybı ve psikolojik sorunlar oluşabilir.
Süt dişleri, çiğneme fonksiyonu sırasında çenelerin dikey yönde gelişimini, dolayısıyla iskeletsel gelişimi desteklerler. Aynı zamanda, altından gelecek olan henüz sürmemiş kalıcı dişlerin yerlerini korurlar ve sürme zamanı geldiğinde rehber düzlem oluştururlar. Bazı bireylerde, kalıcı diş diziliminde eksik dişler olabilir, bu durumda ilgili süt dişi daha da önem kazanır.
Bu nedenlerle çocuklarda tercihen ilk diş sürdüğü dönemde diş hekimi kontrolü yapılmalı, ağız hijyeni ve fırçalama eğitimi ile birlikte uygun koruyucu tedaviler veya girişimsel işlemler uygulanmalıdır.