Süt İçmeyen Çocuklarda Kalsiyum İhtiyacını Nasıl Karşılayabiliriz?
Yazar Miyase Toplu • Diyetisyen • 10 Aralık 2019 • Yorumlar:
Okul çağındaki bir çocuğun günlük 700 ila 1000 mg arası kalsiyuma ihtiyacı vardır. Bu miktarı direkt olarak süte endekslersek çocuğumuzun günlük 600-800 ml süt içmesi gerekir. Ancak her çocuğa bu miktarlarda süt tükettirebilmek mümkün olmayabiliyor. Hatta bazı çocuklar günlük bir bardak dahi süt içmek istemeyebiliyorlar.
Bu konuda yapılabilecek ilk adım; eğer tüketiyorsa, çocuğun kalsiyum ihtiyacını diğer süt ürünleri ile karşılamak olacaktır. Örneğin kahvaltıda 30 gr (bir dilim) peynir, öğle ve akşam yemeklerinin yanında veya aralarda 3-4 yemek kaşığı yoğurt tükettirebiliyorsak çocuğun günlük kalsiyum ihtiyacının %90’ınını karşılamış oluruz. Ne var ki her anne-baba bu kadar şanslı olmayabiliyor ve bazı çocuklar süt tüketmedikleri gibi diğer süt ürünlerini tüketmekte de sıkıntı çıkarabiliyorlar.
Peki çocuğumuz süt, yoğurt ve peyniri tek başına hiç tüketmiyorsa ne yapmalıyız?
Bu malzemeleri içeren tarifler öncelikli olarak muhakkak denenmeli. Örneğin; çocuğumuz süt içmiyor ama sütlü tatlı yiyorsa ara öğünlerde az şekerli veya şeker kullanmadan sadece meyve ile tatlandırılmış sütlü tatlılar yapılabilir. Yine peyniri tek başına yemeyen çocuğa eritilmiş peynirli çorba ya sebze yemeği tarifleri denenebilir.
Pekala en kötü ihtimalle süt, yoğurt ve peyniri hiçbir şekilde tüketmeyen çocuklarda ne yapmalıyız?
Süt ürünlerinden sonra gelen kalsiyumdan zengin diğer besinleri değerlendirmeliyiz. Peki hangi besinleri tercih etmeliyiz?
* S U S A M kalsiyumdan oldukça zengin bir bitkidir. 10 gramı 97 mg kalsiyum içermektedir. Çocuk için hazırlanan poğaça, börek veya keklerin üzerine susam serpilebilir. Yine blenderdan geçirilmiş susam, çocuğun çorbasına veya salatasına eklenebilir. Ana maddesi susam olan tahin de ister pekmez ile ister tek başına, kahvaltıda veya ara öğünlerde değerlendirilebilir.
* B A D E M de susam kadar olmasa da kalsiyumdan zengin bir yağlı yemiştir. 10-12 adet badem 56 mg kalsiyum içerir. Ara öğünlerde 10-15 adet badem yenmesi 100-150 mg kalsiyum açığını kapatacaktır.
* M E R C İ M E K aslında burada kurubaklagillerden de bahsedilebilir. Eğer çocuk seviyorsa haftada 2-3 kez kurubaklagil yemeği veya piyazı, salatası yapılabilir.
* B R O K O L İ burada da genel olarak yeşilliklerden ve yeşil renkteki sebzelerden de bahsedebiliriz. Ben çocukların birçoğunun sevdiğini düşündüğüm brokoliyi örnek vermek istedim. Yemekte her ne olursa olsun; et, balık, kurubaklagil ya da sebze yemeği yanında birkaç parça buharda pişmiş brokolinin olması önemli bir kalsiyum desteği sağlayacaktır.