Tandem Emzirme
Yazar Feyza Ağaca Güler • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 30 Mart 2021 • Yorumlar:
Tandem emzirme yenidoğan bebekle birlikte,iki yaş altı bebeğin anne tarafından eş zamanlı emzirilmesidir.
Ama biz başa dönelim oradan başlayalım, dünyanın belki de en faydalı etkileşimi olan emzirme ,bebeğin hem fiziken büyümesi için gerekli tüm besinleri sağlaması hem de sosyal açıdan gelişiminde çok önemlidir,annenin ise bebekle bağını güçlendirmesi ve meme sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Yenidoğan bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile,2 yaşa kadar ise ek gıda ile birlikte anne sütü alımı önerilmektedir. Hep hastalarıma söylerim,biz doğuma kadar beraberiz ancak doğum sonrası annenin bakımı da bence gebelik dönemi kadar önemli,emzirme döneminde beslenmeye gereken önem verilmezse hem sütün kalitesi azalacak hem annenin vücut depoları eksilecek.. Annelik sadece doğum ve emzirme dönemi değil bir ömür ,hem kendimiz hem çocuklarımız için doğum sonrasında sağlığımıza ,beslenme düzenimize dikkat etmeliyiz. 2 yıldan sık aralıklarla gebelik bu açıdan tavsiye etmiyorum ancak emzirme süreçleri devam eden anneler tekrar bu dönem gebe kalırsa emzirmeye devam etmeli mi ?
-Evet,devam edebilirler.
Bu süreçte neler olabilir?
-Gebeliğin 16. haftasından itibaren hormonal nedenlerle anne sütü içeriği değişir ve bebek kendiliğinden emmeyi bu sebeple bırakmak isteyebilir.
-Süt içeriğinin değişmesi ,anne sütü alan bebeğin dışkılamasını daha yumuşak kıvamlı olmasına sebep olabilir bu değişiklik bebek zehirlendi mi dedirten durumdur ancak elbet böyle bir şey olmamaktadır, gebe annenin sütü zehirlemez.
-Anne beslenmesi yeterli olmaz ise,o zaman anne sütüyle beslenen bebeğin kilo artışı azalabilir bu noktada çocuk doktorlarının tavsiyesine göre hareket edilmeli
-Meme başı uyarısı annede oksitosin (doğum hormonu) salgılanmasına sebep olur.Bu uyarıya uterus (rahim) çoğunlukla cevap vermez ve etkilenme olmaz ancak bazı hallerde erken doğum riski, düşük riski mevcut ise gebeliğiniz takip eden hekiminizin tavsiyesine uymalısınız