Tatil Dönüşü Zayıflama Diyetlerinde Sık Yapılan 5 Hata

Yazar Dilan Dalgıç Görücü • 12 Kasım 2024 • Yorumlar:

Tatil dönemlerinde beslenme rutinini bozmayıp mevcut vücut ağırlığını korumayı başarmak herkes için kolay olmuyor. Hele ki zayıflama diyeti sürecinde daha düşük kalorili beslenmeye alışan metabolizma, öğün saatlerinin ve içeriklerinin değişmesinden çok daha hızlı etkilenip ağırlık artışı yaşamak kaçınılmaz bir son oluyor. Tatilde ve tatil dönüşü zayıflama diyetini olumsuz etkileyen 5 hatayı şöyle sıralayabiliriz.

1. Kahvaltıyı atlamak

En sık yapılan hataların başında kahvaltıyı atlamak geliyor. Özellikle son dönemde kahvaltı ile ilgili ortaya atılan iddialar da pek çok kişinin kafasını karıştırmış durumda. Ancak gün içinde yemekle ilgili yapılan programların telafisini yapmak için kahvaltıyı atlamak çoğunlukla daha sonraki öğünlerde iştahın artmasına neden olacaktır. Güne sağlıklı içerikli bir kahvaltıyla başlamak gün boyunca yemek konusunda daha rahat olmayı ve tatil kaçamaklarına karşı durmayı daha kolay hale getirecektir.

2. Harcanan kalori hesabı yapmak

Egzersiz elbette zayıflama diyetinin ve sağlıklı yaşamın olmazsa olmaz parçasıdır. Tatil döneminde günlük adım sayısı ve harcanan enerji artınca kaçamak yapmak daha masum görünebiliyor. Ancak hem artan porsiyonlar hem de yağ ve/ veya şeker içeriği yüksek gıdaları tercih etmek harcanan kaloriyle vücudumuzda sanıldığı gibi sıfırlanmıyor. 

3. Düşük kalorili beslenmek/ tek besine odaklı beslenme planı uygulamak

Tatil döneminde özel bir beslenme programını uygulamak çok ciddi bir öz disiplin gerektirir. Bu dönemde beslenme planının birebir takibi zordur. Özel bir beslenme gereksinimi olmayan bireylerin 3-4 saatte bir öğün yaptığı, öğünleri daha yavaş tüketmeye özen gösterdiği durumda hem kontrol elden bırakılmamış olur hem de kalori kısıtlamasına bağlı aşırı yeme atakları riski ortadan kalkar. Tatil dönüşüyse tartı sonucuna göre açlık diyetleri ya da tek besine dayalı beslenme planları uygulamak yerine günlük besin öğesi gereksinimini tam ve dengeli bir şekilde almayı sağlayacak sağlıklı içeriğe, kontrollü porsiyona, zamanlamaya ve çeşitliliğe özen göstererek planlanmış sürdürülebilir beslenme uygulamaları hedeflenmelidir. 

4. Karbonhidratı kesmek

Zayıflama diyeti deyince çoğu kişinin aklına ilk gelen şeydir. Özellikle tatil dönüşlerinde  çoğu kişinin ortak tercihi karbonhidratı kesmek oluyor. Ancak doku ve organların çalışması için gerekli olan enerjinin sağlanması için doğru seçilmiş karbonhidratlar, dengeli beslenme programının  olmazsa olmazıdır. Ayrıca karbonhidratı beslenmeden çıkarmak gün içinde tatlı isteğinin artması, kabızlık, şişkinlik sorununun oluşmasına neden olacağından günlük olarak tüketilmelidir.  Özellikle bulgur, buğday, esmer ekmek, yulaf, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kompleks karbonhidrat kaynağı gıdalara ana öğünlerde yer verilmelidir.

5. Sebze- meyve tüketimini azaltmak

Eğer bir wellness ya da detox kampına gitmediyseniz tatil dönemi pek çok kişide sebze- meyve tüketimi azalıyor. Bu da kişide ödem, kabızlık, hazımsızlık gibi şikayetlerin artmasına, dolayısıyla tartı sonucunun artmasına neden oluyor. Bu nedenle seyahat boyunca paketli kuru meyveleri çantamızda bulundurabilir, her ana öğünde de tabağın yarısında mutlaka salata / sebze sote/ zeytinyağlı sebze bulundurmaya özen gösterilmelidir. Ona ek olarak meyve suları yerine mevsimine uygun taze meyvelerin mümkün olduğunca her gün doğrudan tüketilmesi iştah yönetimine ve sindirim fonksiyonlarının iyileştirilmesine yardımcı olacaktır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)