Tatilde Açık Büfe Beslenmeye Dikkat

Yazar Nilşah Yıldırım KarakurtDiyetisyen • 14 Kasım 2018 • Yorumlar:

‘’Bir yıldır beklediğiniz an geldi ve tatile çıkıyorsunuz. Tatilini otelde geçireceklerin en büyük korkusu açık büfeler. Aslında alternatiflerin çok olması diyet listenize uyumu ve doğru seçimi kolaylaştırır. Tatil süresince şunlara dikkat ederek kilo kontrolü sağlayabilirsiniz’’ diyenBeslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nilşah Karakurt tatilde açık büfe beslenmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Öncelikle yemeğe çok aç inmeyin mutlaka öncesinde ara öğününüzü yapın ve yemeğe yakın 2 bardak su için. Ara öğününüzde soğuk buzlu şekersiz sütlü kahve, naneli soğuk ayran bir porsiyon meyve tercih edebilirsiniz.

İlk iş kahvaltı; her zaman olduğu gibi tatilde de en önemli öğün kahvaltınız.
Gün içinde atıştırmalıklarınızın önüne geçecek, kan şekeri dengenizin temelini atacak bu öğünde omlet çeşitlerinden seçebilir, çeşit çeşit peynirlerin içinden göz ucu ile yağlı olanları kenara ayırıp daha az yağlı olanları tabağınıza alabilirsiniz.

Yine ufak bir eleme ile solu zeytinleri geçip bir kaç adet sade zeytini tabağınıza ekleyip devam edin. Son durağınız şarküteri ürünleri ise bunlardan ziyade kırmızı et ile hazırlanmış mezeleri yumurta yerine tercih edebilirsiniz.

Ve tabii ki pişilerin, kuruvasanların, bazlamaların ,pancakelerin olduğu bir yerde tercihleriniz ciddi önem taşır. Tamda eliniz kızarmış ağır bir pişiye gitmek üzereyken bir durup onun yerine yarım bir simit alabilir, tahıllı bir ekmek tercih edebilir veya bir küçük dilim peynirli böreği ekmek hakkınız ile dengeleyebilirsiniz.

Tatilde geç yatıyorum sabah geç kalkıyorum, kahvaltı yapasım olmuyor diyenler süt yulaf alternatifini deneyebilir, bir kaç badem yanına kuru meyve ve bitki çayı ile güne sağlıklı bir başlangıç yapabilir.

Eğer akşam yemeğini abartcağınızı düşünüyorsanız öğlen yemeğini sebze ve salata ağırlıklı geçirip ara öğünlerinizde süt ürünleri tüketerek ve bitki çaylarına yer vererek dengeleyebilirsiniz.

Birşeyler içerken önünüze koyulanlara dikkat , hiç farketmeden en çok basit enerjiyi o an alıyor olabilirsiniz. Sohbet esnasında ve birşeyler içerken yada izlerken  önünüze koyulan cips , kuruyemiş ,çekirdek , kraker gibi atıştırmalıkları porsiyon kontrolü bilinci olmadan ,hiç farketmeden bitiriyor olabilirsiniz. Bu durumda önünüze gelenlere göz gezdirmeniz ve farkındalığınızı arttırmanız önemli aynı masada yer alacak olan kokteyl salatalık atıştırma isteğinize iyi gelebilir veya aralarından en sağlıklısını seçip porsiyona dikkat ederek tüketebilirsiniz. Örneğin fındık ,fıstık badem gibi .

Tatilde denizle alakanız yüzmekle kalmıyor mahsüllerini yemeyi de seviyorsanız güzel bir balık akşamı yapabilirsiniz. Izgara balık ve bolca yeşillik  iyi bir seçenek olurken midye, karides, kalamar gibi deniz ürünlerinden beş tane yiyip bir porsiyonla sınırlayabilirsiniz.

Uyku düzeninizin değişmesi metabolizmanızı yavaşlatabilir bu nedenle ortalama 2,5-3 lt su içmeyi, bitki çaylarına ağırlık vermeyi ve uzun süren güneşlenmeler yerine  bolca yüzerek , kumda yürüyerek , suda top oynayarak , plaj etkinliklerine katılarak veya akşam sahil yürüyüşleri yaparak hareketi arttırmayı ihmal etmeyin.

Küçük Tabak Modeli ;

Tabağınız önce gözünüzü doyursun , en küçük tabak boyutunu seçin ki az şeyle çok dolu gözükerek gözünüze hitap etsin pskolojik olarak çok yiyeceğinizi düşünün.

Seçtiğiniz küçük tabağa kahvaltıda ilk olarak az yağlı bir peynir koyun , tabağın bir kısmını salatalık ve domates ile doldurun yanına sevdiğiniz bir yumurta çeşidini alın örneğin ; sebzeli veya mantarlı bir omlet ,melemen ... yanına bir dilim pancake veya çeyrek simit alıp bir dilim ekmek hakkınız ile dengeleyebilirsiniz.

Aynı tabak modelini ana yemek saatlerinde de kullanın , kalorisi en düşük olan sebze yemekleri , sebzeli yoğurt mezeleri veya salataları ilk önce alarak tabağınızı doldurun geri kalan küçük alana artık sevdiğiniz bir yemeği koyarak tadına bakabilirsiniz.

Yemek yedikten sonra aromalı su ve bitki çaylarını tüketebilirsiniz. Tatil süresince yağlı besinlere yönelecekseniz ara öğünlerde kuruyemiş tüketmeyerek dengeleme sağlayabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)