Tatlıya Düşkün Müsünüz?
Yazar Merve Topuzoğlu Çapaş • Diyetisyen • 23 Eylül 2022 • Yorumlar:
Sabah kahvaltı yapmak istemeyenler, öğlen öğününü atlayan veya hafif geçirenler, gece uykudan uyanıp tatlı veya yemek yiyenler ‘Tatlıya dayanamıyorum.’, ‘Vücudumun şekere de ihtiyacı var’, ‘ Tatlı bir şeyler yemezsem kan şekerim düşüyor’ dediğinizi duyar gibiyim. Tükettiğiniz bütün besinlerden (et grubu hariç) şeker ihtiyacınızı karşıladığınızı biliyor musunuz? Peki ya tatlı adını verdiğimiz besin değeri düşük, kalori değeri yüksek yiyeceklere yeterli ve dengeli beslenmiyor olmanızdan dolayı ihtiyaç duyduğunuzu? Tüketilen bu fazla kalorili yiyeceklerinde yağ olmasalar dahi vücutta yağ olarak depolanacağını da biliyor musunuz?
Tatlıya düşkünlük genellikle insülin hormon fazlalığı nedeniyle olur. Bu kişilerde yemeklerden 2-3 saat sonra tatlı yeme isteği, öğleden sonra uyku basması, huzursuzluk, tatlı yiyince sakinleşme ve kendini iyi hissetme vardır. Bu durum kilo almanın başlıca nedenlerindendir.
Hedef; şeker-insülin dengesini korumak!
İnsülin çok yükselince kanda mutluluk hormonu diye bilinen serotonin salgılanamaz, fazla olan insülinin düşürülmesi ve mutluluk hormonunun salgılanabilmesi için tatlı isteği artar. Öncelikle kan şekerini hızla yükselten çikolata, pasta hamurlu tatlılar gibi besinler tercih edilir kan şekerindeki hızlı bir yükseliş ve düşüşün ardından yeniden tatlı isteği oluşur bu döngü devam ettikçe kişi kilo alır. Yanlış beslenmeleri sonucunda bu kişiler tatlı yemeden duramaz hale gelirler. Sık ara öğün tüketirseniz ve karbonhidrat-protein ikilisini birbirinden hiçbir öğünde ayırmazsanız kan şekerinizdeki bu ani dalgalanmalar meydana gelmez.
Tatlı İsteğinizi Önlemeniz İçin Altın Kurallar:
-
Kahvaltı da süt, peynir, yumurta gibi proteinlere yer verin.
-
Kan şekerinizi en hızlı yükselten yiyeceklerin çay şekeri, bal, reçel, pekmez,pasta ve tatlılar olduğunu unutmayın ve bunlardan kaçının.
-
Tam buğday ekmeği, kepekli pirinç, bulgur gibi posa içeren kompleks karbonhidratların sizi geç acıktıracağını bilin ve bu karbonhidrat kaynaklarını tercih edin.
-
2-3 saatte bir mutlaka öğün yapın.
-
Kan şekerini hızlı yükseltme özelliği olan patates, muz, havuç gibi meyve ve sebzeleri tercih ederken aşırıya kaçmayın.
-
Öğünlerinizde karbonhidratlarla birlikte protein tüketmeye özen gösterin. (örneğin ara öğünlerinizde meyvenin yanında süt veya yoğurt tüketin.)
-
Açken spor yapmayın. Çok uzun süre yoğun egzersiz sonucu kan şekerinizin düşer ve tatlı isteğiniz başlar.
-
Alkol kan şekerinizin önce çok yükselmesine ardından da hızla düşmesine neden olacağı için alkolden kaçının.
-
Beyaz undan yapılmış yiyecekler yerine kepekli undan yapılan yiyecekleri tercih edin.
-
Tatlı isteği hissettiğinizde meyveler ile veya sütlü/meyveli tatlılar ile bu isteğinizi yatıştırın.
-
Hakiki dondurma en sağlıklı tatlılardandır. Hem süt grubu hem de meyve grubu içerir. Tatlı ihiyacınızı bu dondurmalar ile giderebilirsiniz. Fakat son dönemlerde üretilen ticari dondurmalar dondurulmuş krem şanti formunda oldukları için yağ içeriği yüksektir. Tercihinizi bu dondurmalardan yana kullanmayın.