Teff Tohumu

Yazar Büşra DayıoğluDiyetisyen • 20 Ağustos 2019 • Yorumlar:

Eritre ve Etiyopya'ya özgü bir tahıl ürünü olan Teff tahılı (Eragrostis Tef), beyaz, kırmızı ve kahverengi olmak üzere 3 çeşittir. Tahıllar arasında küçücük tanelere sahip Teff, kek, kurabiye, bisküvi, ekmek endüstrisinde kullanılmaya başlanmış ve tüketicilerin sağlıklı gıda arayışı içerisinde alternatif olarak kullanılan tahıllar arasına giriş yapmıştır.

Teff, dünyanın en küçük tahıllarından birisi olduğundan rafine edilmesi zordur. Ancak sert çevre koşullarına oldukça dayanıklı bir tahıldır.

Araştırmalar, Teff'in diyet lifi, gluten içeren ve içermeyen tahılların çoğundan daha yüksektir ve içerdiği karbonhidratların %20-40'ının dirençli nişasta olduğunu göstermektedir. Tam tahıllar içeren ve dirençli nişastadan zengin diyetler; insüline duyarlılığı artırdığından Tip 2 diyabet görülme sıklığını azaltmaktadır. Yüksek lif içeriğiyle doyma mekanizmasını etkileyerek vücut ağırlığını azalttığı gözlense de daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Teff tahılı için günlük alım önerisi bulunmadığından porsiyon miktarı 100 g olarak belirlenmiştir. Alım düzeyleri 31-50 yaş arasındaki erkekler için 80 kg ve kadınlar için 65 kg baz alınarak oluşturulmuştur.

100 g (1 çay bardağı pişirilmiş Teff) içerdiği kalsiyum ile 31-50 yaş erkek ve kadınların günlük alması gereken kalsiyumun %17-27 sini karşılamaktadır. Teff tohumunun, özellikle kalsiyum, fosfor, magnezyum, bakır, çinko ve demir içeriği yüksektir. Demir açısından bulgurla kıyaslandığında; bulgurun yaklaşık 3 katı kadar demir içermektedir. Şu da unutulmamalıdır ki; teff tohumu çayında aynı durum söz konusu değildir.

Hipertansiyon hastaları için sodyum değeri düşük olsa da, alım önerilerine bakıldığında günlük alımdan daha azını karşılaması gerektiğinden tüketimine dikkat edilmelidir.

Teff, esansiyel amino asitlerce buğday, arpadan zenginse de, protein seviyesi buğday, arpa ile neredeyse aynıdır. Aslında Teff tohumu buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluteni içermediğinden dikkat çekmektedir.

Çölyak hastaları için gıda alternatifleri çoğunlukla mısır, pirinç ve soyaya dayanırken, teff tahılı farklı bir çeşit olsa da içerik açısından aslında kara buğday, amaranth, kinoadan farklı değildir.

Eğer glutene karşı hassasiyetiniz yoksa bulgur herkes için idealdir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)