Tek Tip Diyet: Tek Tip İnsana Hayır
Yazar Seçil Ünal • Diyetisyen • 24 Kasım 2020 • Yorumlar:
Gazete, dergi veya internete girdiğinde bir tuş kadar yakınında çok fazla bilgi var beslenmeye dair! Yüzlerce diyet listesinden seç-beğen –al mantığı ile kişiye özel planlanmamış popüler tek tip diyetlerden birini seçip uygulamaya başlarsan; maalesef bedenine çok büyük zararlar verebilirsin! Ayrıca takip ettiğim yüzlerce danışanımdan edindiğim tecrübeyle söyleyebilirim ki; diyet tabağında tek tip besin yerine ne kadar çeşit ne kadar renk olur ise diyete uyumun bir o kadar artıyor! Daha fazlasını öğrenmek ister misin?
SENİN DİYET LİSTEN DNA YAPIN GİBİ SANA ÖZEL OLMALI!
Senin sağlığın, bedenin, her bir hücren hatta senin DNA yapın hep sana özel ve bir tane! Diyet listen de benzersiz olmalı! Uygulamak istediğin beslenme tarzını hayata geçirmen için diyet listenin tamamen sana özel olarak tasarlanmış ve uygulanabilir olması başarıya giden yolda olmazsa olmaz’ın..
EN POPÜLER TEK TİP DİYET = PROTEİN DİYETİ
En popüler diyetler arasında; yüksek protein içeren, tek tip beslenme tabağı ile karşımıza çıkan ızgara et ağırlıklı protein diyetleri bulunuyor! Bu diyetler genellikle sadece protein içeriyor, tahıl ürünleri, sebze ve meyve tüketimini yasaklıyor ya da sınırlandırıyor! Bu tarz bir diyet ile sağladığın protein başlangıçta bedeninde termik etki yaratır. Bu da metabolizmanın hızlanmasını sağlar, kilo verimini hızlandırır! Ancak kısa sürede yüksek kilo kaybı vadeden bu protein diyetleri acaba kilo kaybını yağ kaybı ile sağlıyor mu? Ben hemen açıklayayım: bu tarz diyetlerde kilo kaybı maalesef yağ ile benzer oranda kas ve su kaybı şeklinde karşımıza çıkıyor! Bu nedenle mutlu son kalıcı olmuyor!
Ayrıca uzun süreli uyguladığında hem bedenin bu etkiye alışabiliyor, hem de karaciğer ve böbreklerine biraz fazla protein yüklemesi olduğu için fonksiyonlarının bozulmasına sebep olabiliyorsun!
TEK TİP DİYETLE SIKILMA!
Tek tip beslenmeyi tavsiye eden moda diyetlerde tabağında hep tek tip besin oluyor! Ancak bu sence de sıkıcı değil mi? Yok taşdevri diyeti- olmadı kiraz diyeti olmadı marul diyeti! Hepsi zaman kaybı bana sorarsan. Bir yerlerde seni bekleyen daha eğlenceli ve sağlıklı bir diyet listesi olmalı değil mi?
Ben Diyetseç diyet sistemi ile tabağında bol çeşit ve bol lezzet olsun istiyorum! Böylece diyet yapmak artık sıkıcı olmaktan çıkıyor bir karnavala dönüşüyor!
DİYET TABAĞIN RENK KARNAVALINDAN ÇIKSIN!
Renkli tabaklar; hem tek çeşit beslenmeni önleyecek hem de her besin öğesinden yeterli ölçüde almanı sağlayarak iştah kontrolünü sağlamana yardımcı olacak!
Sana bir örnek vereyim; (miktarlar kişiye özel planlanmalıdır)
Akşam yemeği için ızgara somon (pembe)
Yeşilliklerle dolu bir salata(yeşil)
Salata üzerinde yağsız peynir küpleri (beyaz)
Esmer ekmek (kahverengi)
Gördüğün gibi oldukça renkli ve tok tutucu bir lezzet tabağı hem antioksidan deposu hem de tokluk ajanı posa zengini! Hayattan kopmadan lezzetle diyet yapmak işte bu kadar basit!
Sloganımız net: DİYET TABAĞIN RENK KARNAVALINDAN ÇIKSIN!