Teknoloji Bağımlılığı Nedir?

Yazar Sena Naz ÖzpeynirciPsikolog • 6 Şubat 2020 • Yorumlar:

Teknoloji çok hızlı bir şekilde hayatımıza entegre olmuş ve bizlerin daha kaliteli ve konforlu bir hayat sürmesi adına sayısız faydalar sağlamıştır. Ancak bu teknolojinin getirmiş olduğu konfor, eğlence ve kaliteyi kontrolsüz bir şekilde kullanmak ve sınırlandırmalar getirmemeden kaynaklı olarak ciddi sorunlar oluşabilmektedir. İşte bu sürecin ilerlemesi ile teknoloji bağımlılığı oluşmaktadır. Bu sürecin oluşmaması adına gerekli sınırlandırma ve önlemlerin alınması gerekmektedir.

Özellikle çocuklarda bu kontrol ve sınırlandırma daha zor bir süreçle gerçekleşmektedir. Bu yüzden teknolojiye erişim yaş gruplarına göre sınırlandırılmalıdır. Okul öncesi yaş grubunda bu sınır günlük 30 dk, ilköğretimin ilk 4 yıllık sürecinde 45 dk, ilköğretimin sonraki 4 yıllık sürecinde 1 saat, lise çağında ise bu limit 2 saat ile sınırlandırılmalıdır. Bu sayede olası bağımlılık riski minimal seviyeye çekilmektedir. Ayrıca çocuklar kendi ebeveynlerini örnek alma eğilimdedir bundan dolayı ebeveynler kendi teknoloji kullanım alışkanlarını kontrol etmesi gereklidir.

Teknoloji Bağımlığının Belirtileri Nelerdir?

Bu sürecin en belirgin özelliği sadece birkaç dk diyerek saatlerde başından ayrılmama, fiziksel sağlık sorunları belirtileri, derslerden daha düşük notlar almaya başlama, teknolojiye erişim olmadığında stresli ve gergin bir hal alma, gece geç saatlerde kullanım,uyku bozuklukları,internet arkadaşları dışında izolasyon ve buna benzer birçok etmenin bir araya gelmesi ile bu teknoloji bağımlılığı oluşmaktadır. Çocukların sağlıklı bir gelişim süreci yaşaması için bu sorunun önemsenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gereklidir.

Teknoloji Bağımlılığında Neler Yapılmalıdır?

Bağımlılık yaşayan bireylerin sosyalleşmesi ve teknolojiden belli bir süre uzak kalarak gerçek yaşam üzerinde de bir yaşantının olduğunun gösterilmesi, aktivite ve hobilere kayıt ettirilmesi, belirli bir sınırlandırma koyulması, gerekli sorunun çözülmesi adına tutarlılık ve kararlılık sergilenememesi durumunda profesyonel destek alınması gibi hassas bir şekilde bireye yaklaşılmalıdır. Bu sayede daha olumlu sonuçlara erişim sağlanabilecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)