Teknoloji Bağımlılığı
Yazar Banu Kılıç • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:
Bağımlılık, bireyin kullandığı bir nesne ya da yapmış olduğu bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememesi halidir. Yani kullanımda ve davranışta irade ortadan kalkar ve birey istese de istemese de bağımlı olduğu davranışını sürdürür. Günümüzde sıklıkla görülen bağımlılıklardan birisi de teknoloji bağımlılığıdır. Teknoloji bağımlılığı (televizyon, telefon, tablet, internet, sosyal medya), diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığı zamanlarda yoksunluk yaşadığı bir durumdur. Belirtileri:
-
Teknoloji başında harcanan vaktin giderek artması
-
Teknolojiden uzak kalınca huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması
-
Teknoloji başında geçirilen vakitle ilgili kontrolün kaybedilmesi
-
Planlanandan daha fazla teknoloji karşısında kalınması
-
Zamanının büyük bir çoğunluğunun fiilen veya zihnen teknolojiyle geçirilmesi
-
Teknolojinin sorumlulukların (iş, okul, aile gibi) yerine getirilmesine engel olmasıdır.
Teknoloji bağımlılığının birçok nedeni olabilir. Bunlar; kontrolsüz ve ölçüsüz kullanımın ne olduğuna dair olan bilgi eksikliği, can sıkıntısı ve yapacak daha iyi bir şey bulamamak, sosyal ilişki kuramamak ya da kurarken güçlük çekmek, karamsar düşünce yapısı, özgüven eksikliği, aşırı içe kapanıklık, gerçek dünyada başarılamayan şeyleri sanal dünyada elde etmeye çalışmak, bağımlı arkadaş çevresinin içinde bulunmak, merak duygusunu kontrol edememektir.
Teknoloji bağımlılığı ile birlikte birtakım fiziksel ve sosyal alanda şikayetler de görülebilir. Fiziksel şikayetler; gözlerde yanma, halsizlik, elde uyuşukluk gibi görülürken sosyal alandaki şikayetler ise akademik başarıda düşüş, kişisel, aile ve okul sorunları, yemek yememe, uyku bozuklukları ve aktivitelerde azalmadır.
Teknoloji bağımlılığından kurtulmak için günlük internet kullanım saatleri değiştirilmelidir. Haftalık internet kullanım çizelgeleri hazırlayıp uyulması sağlanmalıdır. Destek grupları veya aile terapisi gibi yöntemler hayata geçirilmelidir.
Çocuk ve ergenlerde bağımlılığı önlemek için çocukların akran grupları içerisinde sosyalleşmeleri sağlanmalıdır. Çocuklar yetenek ve ilgi alanlarına göre uygun spor dallarına yönlendirilmelidir. Çocukların bilgisayar kullanımları kontrol edilmeli ve sanal ortamdaki arkadaşlarını tanımak gereklidir. Bilgisayarda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterilmeli ve uzun süreli bilgisayar kullanan çocuğu engelleyemiyorsanız bir uzmandan yardım alınmalıdır.