Tekrarlayan Bartholin Kistleri ve Bartholin Apsesi Nedenleri?
Yazar Mustafa Nuri Alihanoğlu • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 7 Temmuz 2020 • Yorumlar:
Bartholin kanal kistleri ve bez apseleri bir kadının günlük işleyişini etkileyebilir ve yönetilmesi zor olabilir. Enfekte olmayan birçok Bartholin kanalı kisti asemptomatik kalır ve müdahale olmadan kendiliğinden çözülür. Bununla birlikte, enfekte bir Bartholin kanalı kisti veya glandüler apse, 2 cm'den büyük olduğunda boşaltılmalıdır, çünkü bu tür kistler veya apseler kendiliğinden çözülme eğiliminde değildir ve tekrarlayabilir. Yönetim seçenekleri 3 geniş kategoriye ayrılır: bekleyen, tıbbi veya cerrahi.
Genital iç dudaklar- küçük genital dudakların yani Labia minora'nın tabanında bulunan Bartholin bezleri vajinal yağlamada rol oynar. Diğer bezlerin varlığı nedeniyle, bir Bartholin bezinin çıkarılması yağlamayı etkilemez. Bu tipik olarak bezelye büyüklüğünde yapıların duktal tıkanması, bezin genişlemesine ve daha sonra Bartholin kanalı kistlerinin veya bez apselerinin gelişmesine neden olabilir. Kadınların yüzde ikisi yaşamları boyunca bir kist veya apse geliştirecek ve doktorlar tedavi seçeneklerinin yelpazesine aşina olmalıdır. Bartholin kanal kistleri ve bez apseleri ofiste tedavi edilebilir. İyileşme ve nüks oranları fistülizasyon, marsupializasyon ve gümüş nitrat ve alkol skleroterapisi arasında benzerdir. İğne aspirasyonu ve en basit iki prosedür olan insizyon ve drenaj, nispeten artan nüks oranı nedeniyle önerilmez.
Bartholin bezi apsesi, üreme çağındaki kadınlarda %38'e kadar nüks oranı ile görülen vulvanın yaygın enfeksiyonlarından biridir. Birçok Pediatrik cerrah tarafından karşılaşılmasına rağmen, prepubertal yaşta çok nadiren rapor edilir. Bartholin bezi apsesi, çocuklarda nadir olmasına rağmen, labial şişliğin ayırıcı tanısından biri olarak düşünülmelidir. Tekrarlamayı önlemek için yeterli drenaj gereklidir.
Tedavide; BARTHOLİN KİSTİ DRENAJI,BARTHOLİN KİSTİ APSE DRENAJI,
Bartolin Kisti Tedavisinde Bartolin Kistininin Marsupializasyonu kullanılmakta olup ayrıca CO2 LAZER YARDIMIYLA BARTHOLİN BEZİ KİSTİ VE APSESİ TEDAVİSİ YAPILABİLMEKTEDİR.