Tekrarlayan Düşükler
Yazar Elif Didem Ulusoy • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 19 Aralık 2019 • Yorumlar:
Erken gebelik kayıpları hem hasta hem de doktor için son derece moral bozucu bir durumdur. Gebe kalmak isteyen kadınların %75’inde erken gebelik kaybı izlenir. Bu kayıpların çoğu kadının adet döneminde olduğu için kadının bunu fark etmesi mümkün olmamaktadır. Kayıp 12. gebelik haftasından önce gerçekleşirse erken gebelik kaybı adı verilir.
Ardarda en az üç kez ortaya çıkan ve kendiliğinden olan düşüklere tekrarlayan gebelik kaybı, habituel abortus adı verilir.
Henüz klinik ve görüntüleme teknikleriyle gebelik tanısı yokken sadece gebelik testinin pozitif olmasına kimyasal gebelik denir. Bunun sebebi çoğu zaman sperm ve yumurtadaki kusurlara bağlıdır.
Tekrarlayan gebelik kaybı nedenleri şunlardır:
-
Genetik nedenler:
-
Rahim içerisindeki anatomik bozukluklar
-
Bağışıklık sistemini ilgilendiren sorunlar
-
Endokrin problemler
-
Hematolojik nedenler
-
İnfeksiyonlar
-
Çevresel nedenler
Genetik nedenler genellikle artan yaşla birlikte embriyonun anormal kromozom yapısına sahip olmasından kaynaklanır. Erken gebelik kayıplarının %70’inin nedeni budur. Erken gebelik kayıplarında düşük materyalinin genetik analizi yaptırılabilir. Bir sonraki gebelik için faydalı bilgiler elde edilebilir. Preimplantasyon genetik tanı ve yardımlı üreme teknikleri ile tekrarlayan gebelik kayıplarının azaltılmasına çalışılmakla birlikte dört ve sekiz hücreliyken alınan biyopsiler tüm hücrelerin benzer olmama riski nedeniyle karyotipi tam yansıtmayabilir. Tekrarlayan düşükleri olan çiftlerde anne veya babaya ait kromozomal bozukluklar olabilir, bu durum kişilerde hatalık oluşturmazken, gebelikte belirgin hale geçerek yaşamla bağdaşmayan düklere neden olabilir. Bu çiftlere genetik danışma verilmelidir.
Anatomik nedenleri her 700 kadında bir rastlanır. Septum, bikornuat ve arkuat uterus gibi anatomik bozuklukların toplumda görülme oranı %6,7’dir. Bu bozukluklar ya damarlanmayı kötü yönde etkileyerek ya da rahim boşluğunu daraltarak fetusun yerleşeceği bölgeyi olumsuz etkiler. Rahim içi yapışıklıklar, myomlar ve endometrial polipler diğer tekrarlayan düşük yapan nedenlerdir. Bu anormalliklerin cerrahi olarak düzeltilmesi düşük oranını azaltır.
Başarılı gebelik için bağışıklık sisteminin anahtar rol oynadığı bilinmektedir. Bağışıklık sistemi hastalıkları ile tekrarlayan gebelik kaybı ilişkisi uzun yıllardır bilinmektedir. Sistemik lupus eritematoziste artmış düşük riski iyi bilinmektedir.
Kontrolsuz diabet, yetersiz progesteron düzeyleri, luteal faz bozuklukları düşük sebebi olarak sayılabilecek endokrin problemlerdir. Tiroid ile ilgili hastalıklar ile düşükler arasında ilişki net değildir. Ancak antitiroid antikor varlığı diğer otoimmun hastalıkların habercisi olabilir.
Yapılan metaanalizlerde kalıtsal ve edinilmiş trombofililer olan faktör V leiden mutasyonu, aktive protein C rezistansı, protrombin gen G20210A mutasyonu ve protein S eksikliği gibi bozuluklar tekrarlayan gebelik kayıpları ile direk ilişkili olduğu ortaya konmuştur.
Tekrarlayan gebelik kaybına neden olmakla suçlanan birçok mikroorganizma olmasına rağmen üstünde konsensus sağlanmış bir ajan yoktur. Bu konuda enfeksiyonların rolü çok sınırlıdır.
Kurşun iyi bilinen bir sinir hasarlayıcıdır. Gene sigara üzerinde tartışmalar kesin olmamakla birlikte düşük miktarını bir miktar arttırabilir.
Yazar
Elif Didem Ulusoy Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Elif Didem Ulusoy
Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.