Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığında Hangi Tedaviler Uygulanmalıdır?
Yazar Cihangir Çakıcı • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 30 Haziran 2019 • Yorumlar:
Başarısız olunan tedavi eğer ilk deneme ise, çok fazla endişelenmek gereksiz olacaktır. Ancak diğer denemelerde de başarısızlık görülüyor ise, çeşitli ve farklı testlerin yapılmasına ihtiyaç duyulur. Bu çiftler için söylenen her söz, yapılacak her farklı uygulama yeni bir umut olmakla birlikte tıbbi etkinlikleri kanıtlanmamış ve deneysel sayılabilecek tedavilerin mucize tedaviler olarak çiftlere anlatılması ve umutların boşa çıkması aileleri daha da karamsar bir tablo içinde bırakmaktadır.
Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemelerinden sonra çiftler ileri test ve tedavilerle yeniden değerlendirilmelidir. Kaliteli embryo transferine rağmen implantasyon gerçekleşmemiş ve negatif sonuçlanan tüp bebek tedavi denemesinden sonra hastaya Histeroskopi (optik kamera) ile rahim içinin değerlendirilmesi bu adımlardan bir tanesidir. Bu değerlendirme esnasında rahim duvarında (endometrium) görülen polip, myom yapışıklık ve şekil bozuklukları eş zamanlı tedavi edilmelidir. İmplantasyonun gerçekleşeceği endometrium dokusundan biyopsi yapılarak patolojik ve immünhistokimyasal incelemeler yapılabilir. Tüp bebekte asıl amaç başarıyı sağlamaktır. Bu nedenle tedavilere başlamadan önce kişilerde var olabilecek patolojilerin tedavi edilmesi gerekmektedir.
Tüp bebek tedavilerinde ovulasyon indüksiyonu (yumurta gelişimi) protokolleri kullanılarak yumurta geliştirmeye çalışılır. Bazen yüksek dozlarda ilaç kullanılsa bile yumurta gelişimi yetersiz kalmaktadır. Bu gibi hastalarda ilaç kullanmadan veya çok düşük dozlarda ilaç kullanarak, sadece kendi vücut hormonlarından yararlanılarak yumurta geliştirilebilir. Doğal siklus olarak adlandırılan bu yöntemle seçilmiş hastalarda hem ilaç masrafı azaltılmakta hem de daha sağlıklı yumurta elde edilmektedir.
Kadında genetik veya sonradan oluşan immunolojik (savunma mekanizmaları) bozukluklar, yüksek kalitede de olsa gelişen embriyonun tutunup büyümesini engelleyebilen faktörlerdir. Bu nedenle tekrarlayan tüp bebek tedavi başarısızlıklarında immunolojik testler yapmak gerekmektedir.
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında anne ve baba adayları kromozom anormaliği yönünden incelenmelidir. Bazı bireyler tamamen sağlıklı olmalarına rağmen kromozomal problemlere rastlanabilmektedir.