Telsiz Ortodontik Tedavi

Yazar Halise AydemirOrtodontist • 4 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Tel İçermeyen Şeffaf Plaklar Nedir?

Aslında bu plaklar ortodonti hastalarının çok yakından tanıdığı, tedavi bittikten sonra hekimlerinin onlara çoğu zaman gece takmaları için verdiği plaklardır. Bu plaklar vakumla şekillendirilmiş termoplastik malzemelerdir. Ortodontik tedavi bitimlerinde dişlerin tekrar eski haline dönmelerini engellemek amacıyla takılan dişlerin etrafını tamamen saran ince, şeffaf sert plastikten oluşan dışardan belli olmayan aygıtlardır. Bu plaklarla aynı zamanda küçük miktarda diş hareketleri de elde edilebilir. Plastiğin sertliğinden dolayı tek plakla 1 mm den az dişe hareket imkanı tanınabilir. 2000’li yılların girmesiyle birlikte bu malzemelerin kullanım alanları genişletilmiş basit ortodontik problemlerin tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır.

İnvisalign nedir ve dişleri nasıl düzeltiyor?

Bu sistemde hastanın ağız içi ölçüleri veya optik tarama kayıtları hekimin çalıştığı firmaya gönderilir. Hastanın bilgisayar üzerinde 3 boyutlu dijital modeli elde edilir. Bu model üzerinde firma ekipleri hastanın ortodonti uzmanının da kontrol edebileceği bir çalışma yaparak aşama aşama dişleri hareket ettirir ve her aşama için ayrı plak üretimine gider. Elde edilen şeffaf plaklar doktora gönderilir. Hasta her aşamada hekim gözetiminde ek uygulamalarla birlikte plaklarını kullanır.

Dikkat edilecek önemli bir husus şeffaf plak tedavilerinde hasta ortodonti uzmanı ile birlikte tedaviye karar vermelidir. Özellikle vakada aşırı çapraşıklık, diş çekimi, ciddi rotasyonlar varsa ortodonti uzmanın hastayı detaylı değerlendirmesi çok önemlidir. Çünkü bu vakalarda şeffaf plaklar yetersiz kalabilmektedir. Şu da unutulmamalıdır ki hasta kooperasyonuna bire bir bağımlı bir tedavidir. Hasta plağını günde yemek hariç 22 saat boyunca takmazsa istenilen diş hareketi elde edilemez.

Tabii ki her tedavide olduğu gibi telsiz tedavide de dişlerin eski haline dönmelerinin önüne geçilmesi önemlidir. Fakat telsiz tedavi sonrası hem hasta hem hekim daha da dikkatli olmalıdır.      
 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Halise Aydemir Ortodonti, Diş Hekimi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)