Tenisçi Dirseği Nedir?

Yazar Vedat ÜlkerFizyoterapist • 17 Aralık 2019 • Yorumlar:

İlk olarak tenis oynayanlarda tanımlanan bir hastalık olduğu için tenisçi dirseği ismini almıştır. Ancak hastakların çok azı tenisçidir.Raket sporları ile uğraşan sporcularda sık olarak ortaya çıkmasına rağmen, hastalık el bileği ile tekrarlayan ve zorlayıcı işleri yapan her kişide ortaya çıkabilir. Günde 2 saatten fazla zorlayıcı el bileği hareketeleri yapan tüm meslek gruplarında tenisçi dirseği görülebilir. Özellikle boyacılar, tesisatçılar, marangozlar ve hatta yoğun ev işi yapan ev hanımlarında da tenisçi dirseği sık olarak ortaya çıkar. Sık görüldüğü yaş aralığı 30-50 yaşları arasıdır..Dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyetle ortaya çıkan tenisçi dirseğinde ön kola yayılan ağrı görülür. Diğer ismi lateral epikondil olan ve dirseğin dış kenarındaki kemiğe yapışık halde bulunan tendonlardaki mikro yırtıklarla başlar. Tekrarlayan zorlanmalar yüzünden bu tendondaki kas ve kemik bağlarındaki düşük şiddetli travmalar sonucunda rahatsızlık ilerler.

Tenisçi dirseğinin belirtileri nelerdir?

Dirseğin dış kenarında bulunan kemik çıkıntısında hissedilen ağrının ön kola yayılması ilk belli başlı belirtidir. Özellikle bir eşyaya kuvvet uygulandığında dirsekten bileğe doğru uzanan ağrıyla kendini belli eder. El bileğine yük bindikçe ağrının şiddeti artar.

Bu ağrı sonucunda kol kaslarında güçsüzlük, ağır kaldıramamak ilk belirtilerdir. İlerleyen safhalarda elin yumruk yapılması, tokalaşmak, kapı kolu çevirmek gibi basit eylemlerde bile kendini belli eder.

Tedavi yöntemleri nelerdir? Hangi egzersizler yapılabilir?

Bilek, dirsek ve ön kolla ilgili olan bu rahatsızlık  bu bölgelerde fizyoterapi egzersizleri mutlaka yapılmalıdır.  Ayrıca kinezyolojik bantlama,eswt tedavisi ,kuru iğneleme gibi tedavilerde kullanılmaktadır. Ağrılar şiddetli değilse buz tedavisi, spor yapılıyorsa ara verme gibi yöntemlerle rahatsızlığın ilerlemesi engellenebilir ve PRP yöntemi uygulanabilir. Son çare ise cerrahi yöntemdir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Vedat Ülker Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)