Tenisçi Dirseği

Lateral epikondilit (tenisçi dirseği) dirsek bölgesinde çok sık karşılaşılan hastalıklardan biridir. Hastaların şikayetleri dirseğin lateral (dış) bölümünde hissedilen ağrıdır. Tıbbi ismi “Lateral Epikondilit” dir. Halk arasında tenisçi dirseği olarak bilinmesinin sebebi tenisçilerde sık karşılaşılan bir hastalıktır.

 

Hastalığın başlangıç evresinde sadece dirseğin dış tarafında ağrı olabilir. Ancak ilerleyen dönemlerde kavanoz açma, zımba, mouse kullanma gibi el bileği hareketleri sırasında bile ağrı, güçsüzlük oluşabilir. Overuse (aşırı kullanma) grubu bir hastalıktır. Dirsekten dışarı döndürme (supinasyon) ve el bileğini terse bükme (ekstansiyon) hareketlerinin çok sık kullanılmasıyla başlar. Özellikle tenis oyununda vuruş stilleri bu şekilde dirsekte yüklenme yapmaktadır.

Hastalığın başlangıç evresinde tedavi daha kolay olurken ilerleyen dönemlerde biraz daha zorlaşmaya başlar. Erken evrede medikal tedavi (ilaç ve krem), soğuk uygulamak, dinlendirmek, soft ortez kullanmak (dirsek bandı) ve germe egzersizleri faydalı olacaktır.

 

Hastalığın ilerleyen dönemlerinde lateral epikondilde kasın origosunda (başlangıç noktası) fibroz doku değişiklikleri, kompansasyon sonucu oluşan dirsek eklem instabilitesi, o bölgeden geçen hem duyusal hem de motor sinir etkilenimine bağlı olarak nöro-vegatatif sensitizasyon, antagonist kasta oluşan trigger pointler. Bunlar ve benzeri kronik dönem problemleri tedaviyi zorlaştırmaktadır.

 

Lateral epikondilit (tenisçi dirseği) hastaları kendilerini kısır bir döngü içinde dertlerine derman ararken bulurlar. Tenisçi dirseği tedavisinden sonra kısa bir süre hissettikleri iyilik hali iki üç hafta sonra tekrar kötüleşmeye başlar. Bu durumun en temel sebebi kronik dönem oluşabilecek değişikliklerin gözden kaçırılması veya doğru tedavi edilmemesidir.

 

Kronik dönemdeki lateral epikondilit (tenisçi dirseği) hastalarında oluşabilecek problemlerin manuel terapi değerlendirme yöntemleriyle keşfedilmesi gerekir. Detaylı bir değerlendirme ve analiz sonrasında oluşan kompansasyonlar keşfedilir. Bu sayede etkin bir tedavi programı oluşturulabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Şen Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)