Terapide Doğru Bilinen Yanlışlar
Yazar Özlem Ünde • Psikolog • 28 Haziran 2018 • Yorumlar:
-
Terapi, yakın arkadaşlarla veya akrabalarla konuşmak gibi bir şeydir düşüncesi yanlış bir inanış şeklidir. Terapi kişinin psikoloğu ile işbirliği yaparak, bire bir ve düzenli görüşmeler dahilinde içinde bulunduğu durumu daha iyi analiz etme, nedenlere farklı farklı pencerelerden bakma, sorunu daha iyi anlama ve tanımlama becerilerini geliştirebilme sürecidir.
-
Psikoloğun görevi kişiyi rahatlatmak, neşelendirmek, kişiye hak vermek, onunla beraber üzülmekten ziyade kişinin kendisini tanıması ve çözümlemesinde yol gösterici olabilmektir.
-
Psikoloğun görevi kişinin üretemediği çözümü kişiye doğrudan empoze etmek değildir. Bunun yerine o çözüm için gerekli olan psikolojik altyapıyı oluşturmaya çalışmaktır.
-
Psikoloğa deliler gider ben deli değilim!Psikoloğa gidersem elalem ne der! Psikoloğa gitmenin yaşadığımız çağda utanılacak bir şey olmadığı artık tüm dünyaca bilinmektedir. Günlük hayatta yaşadığımız strese bir yerden sonra dayanamamaya başlarız ve bu durumu kendi kendimize atlatamaz hale geliriz bu durumda destek almaya ihtiyaç duyarız. Unutmayalım ki artık başarılı pek çok liderin, sanatçının, sporcunun arkalarında psikolojik danışmanlık geçmişleri vardır.
-
Ya psikolog konuştuklarımızı başkalarına anlatırsa! Yetişkinler ile yapılan görüşmelerde konuşulanlar kişinin izni olmadan kimseyle paylaşılamaz. Gizlilik birinci öncelik olduğu unutulmamalıdır, bu konudaki şüpheler uzmanla paylaşılıp birlikte değerlendirilmelidir.
UNUTMAYALIM Kİ;
RUH VE BEDEN SAĞLIĞI BİR BÜTÜNDÜR.
YAŞADIĞIMIZ BU ÇAĞDA RUH SAĞLIĞIMIZIN NE DURUMDA OLDUĞU EN AZ FİZİKSEL SAĞLIĞIMIZ KADAR ÖNEMLİDİR VE BUNUN KORUNMASI KONUSUNDAKİ FARKINDALIĞIMIZI ARTTIRMAMIZ KENDİMİZE KARŞI EN BÜYÜK SORUMLULUKLARIMIZDAN BİRİDİR.
BİLİNMEKTEDİR Kİ;
YAŞAMLARININ BİR DÖNEMİNDE HER DÖRT KİŞİDEN BİRİ RUHSAL HASTAKLIKLARDAN ETKİLENMEKTEDİR.