Terapiye Gitmenin Yakın Bir Arkadaş İle Konuşmaktan Farkı Nedir?
Yazar Ebrar Çakıroğlu • 1 Mart 2024 • Yorumlar:
Terapiste problemlerini anlatmak insanlar tarafında çoğunlukla yakın bir arkadaş veya bir akraba ile dertleşmeye benzetiliyor. Fakat bir terapist ile konuşmak ve yakın arkadaşla konuşmak arasında önemli farklar vardır.
- Terapide odak noktası sizsiniz.
Bir terapist arkadaştan farklı olarak sizinle kendi sorunları hakkında konuşmaz.
- Terapist tarafsızdır.
Terapist sizinle kişisel bir ilişki içinde bulunmadığı için anlattıklarınızı kendi duygularını işin içine katmadan, tarafsız şekilde hikayenizi dinleyebilir ve sizi yargılamaz.
- Terapistler eğitimli kişilerdir.
Terapistler konuşma, değerlendirme ve müdahaleler konusunda eğitimlidirler. İlk bakışta sıradan bir sohbet gibi gözükse de aslında bir terapist sorduğu sorular, yaptığı özetlemeler ve terapilere özgü teknikler ile yaşadıklarınızın bugünkü durumunuzu nasıl etkilediğini fark etmenize, duyguları keşfetmenize, sorunları anlamanıza ve çözmenize yardımcı olurlar.
- Terapide koruyucu sınırlar vardır.
Bir arkadaşınıza ne kadar güvenseniz de onunla paylaşamayacağınız şeyler olabilir. Bir terapist, terapide gizliliği ve güvenliği sağlamak için koruduğu profesyonel sınırlar ile size güvenli bir alan yaratır. Böylece arkadaşlarınıza bile anlatamadıklarınızı anlatabilir, daha derin paylaşımlarda bulunabilirsiniz.
- Terapist ile yakın arkadaşınızın bakış açısı farklıdır.
Terapist hayatınızı dışarıdan biri olarak gözlemler. Arkadaşlarınız ise hayatınızın içindedir.
Herkes yaşamında zorluklar yaşar. Kimi durumlarda bir arkadaş tesellisi faydalı olsa da hayatta bazı zorluklar için daha derine inen bir destek almak faydalı olabilir. Özellikle sürekli tekrarlanan zorluklar ile ilgili uzun süreli bir değişim sağlamak için arkadaş desteği yeterli olmayabilir. Bu nedenle nasıl bir desteğe ihtiyaç duyduğunuzu belirledikten sonra güvenilir ve ulaşılabilir bir terapist ile çalışmak çok daha etkili olacaktır.