Terleme Bozuklukları ve Boyun Fıtığı
Yazar Bilgehan Bilge • Beyin Ve Sinir Cerrahı • 26 Eylül 2020 • Yorumlar:
Boyun fıtığı olan hastaların yaklaşık %35’inde terleme bozukluğu gelişir.
İnsandan insana terleme şiddeti değişkenlik gösterir. Herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın tamamen ırsi (genetik) olarak ve ırktan, ırka farlılık gösterebilen normal (fizyolojik) terleme şekli ve şiddeti konumuz dışında.
Boyun Fıtığı hastalarımızın neredeyse 1/3 ‘ünde Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme yakınması mevcuttur.
Bu bölgesel terleme değişikliği o kadar belirgindir ki hasta “Sadece başım terliyor, sabaha kadar yastığım sırılsıklam oluyor.” Yakınması ile hekime müracaat edebilir.
Konuya yabancı olan hekim bu şikayeti dikkate almayabilir veya bu şikayete “Boyun Fıtığı” nın da sebep olabileceğini bilemeyebilir.
Genellikle yaklaşım ya bunun bir hastalık olmadığı konusunda hastanın ikna edilmesi ya da bir dizi kan tahlili ile bazı hastalıkların ( Hormonal bozukluklar vs) araştırılmasıdır.
Boyun Fıtığı hastalığının neden bölgesel terleme bozukluğuna yol açtığı bilimsel olarak açıklanabilir. Detaylı anatomi ve fizyoloji bilgisi gerektirdiği için bu makalemde bu konuya girmeyeceğim.
Bilinmesi gereken Boyun Fıtıklarında hekimlerin açıklama yapmakta zorlandığı terleme bozuklukları görülür. En sık rastlanandan en az rastlanana doğru terleme bozuklukları şöyledir.
-Başın ve boynun özellikle gece uykuda aşırı terlemesi,
-Vücudun bir yarısının hiç terlememesi, (Belden aşağım terlemiyor gibi.)
-Vücudun bir tarafının hiç terlememesi (Sağ tarafım terlemiyor gibi.)
-Vücudun tamamında aşırı terleme (Hastanın daha önce alışık olmadığı yeni bir durum olarak.)
-Vücudun tamamında terlemenin kaybolması. (Daha önce normal terlediğini ifade eden hastada yeni bir durum olarak.)
Bu tip bir şikayetiniz varsa hekiminize müracaat ettiğinizde yapılan tüm tetkik ve tahlilleriniz bu yakınmanın nedenini ortaya çıkartamadıysa. Omuriliğinizin boyun kısmını da incelemesini rica edin.
Unutulmaması gereken bir bilgi olarak: Boyun Fıtıkları da (veya Omuriliğin Boyun kısmında gelişen hastalıklar.) terleme bozukluğu yapabilen hastalıklardandır.