Tetik Nokta Masajı

Yazar Erdem YörükoğluFizyoterapist • 22 Şubat 2019 • Yorumlar:

Tetik nokta masajı kas kramplarının ve spazm olarak bilinen sinir kasılmalarının sebep olduğu ağrıları hafifletmek ve hatta tamamen yok etmek için uygulanır.

Tetik Nokta Tedavisi, diğer bir ismiyle miyofasyal tetik nokta terapisi, dünyada ilk defa Amerikalı tıp doktoru, Dr. Janet Travell tarafından uygulanarak tanıtılmıştır. 1940’lardan günümüze uygulanan tetik nokta terapisi alternatif tıbbın yeni bir dalı olarak kabul görmektedir.

 

Tetik Nokta Nedir?

Miyofasyal Tetik Nokta, diğer bir adıyla Trigger point olarak da tanımlanmaktadır. İskelet kaslarının gergin bantlarında elle muayene yöntemiyle hissedilen, oldukça lokalize ve çok hassas noktalardır. Miyofasyal Tetik Nokta Ağrısı ise; bir ya da birden fazla kas grubunda görülen ağrı, hassasiyet ve tutuklukla karakterize edilen bir tür ağrı çeşididir. Halk arasında kulunç, kas romatizması veya yel vurması gibi isimlerle de adlandırılmaktadır.

Kaslarda oluşan ağrı sebebiyle hareket etme kısıtlılığına neden olur. Kasın daha fazla ya da daha az çalışmasına ve kaslar arasında dengesizliğe sebep olur. Kaslarda yaşanan bu dengesizlik sebebiyle, zaman geçtikçe vücudun diğer bölgelerinde de benzer sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Örneklendirecek olursak; belde kısmında bulunan kaslarda, M. Quadratus Lumborum’da bulunan tetik nokta kalça bölgesinde ağrıya neden olur. Bu durum tedavi edilmediği taktirde ileride diğer bölgeler de yaşanan sıkıntıya eşlik edecektir.

 

Tetik Noktalar

Kişinin yaşadığı miyofasyel ağrı sorunlarını tespit etmek için ilk önce kasların merkezi tetik noktalarını bulmaya dayanmaktadır. Vücudumuzda bulunan tetik noktalar, daima kas liflerinin hemen merkez (orta) noktasında bulunmaktadır. Bu noktalar, motor sinirlerin içeri girip, kaslara kasılmasını söylediği ve sinyallerin ilettiği noktalardır. Buralar aynı zamanda sarkomerlerin kendini kilitlediği anda tetik nokta oluşturduğu noktalardır. Kasın iç yapısını tanıyıp geniş bölgesini bilmek, aynı zamanda tetik noktalarını bulmaya yardım etmektedir.

 

Tetik Nokta Ağrıları Nasıl Oluşur?

Kaza, düşme, gerilme ya da aşırı çalışma durumu triger nokta oluşumunun en bilindik nedenlerindendir. Yaşanan travmalara bağlı olarak; kırıklar, çıkıklar ve kas yırtılmaları, yumuşak dokuda meydana gelen travmalar, yumuşak doku ve kemik enfeksiyonları trigger nokta oluşumuna sebep olabilirler. Gluteal kasa yapılan enjeksiyonlar,yaşanan meslek hastalıkları, arka cepte sürekli taşınan, gluteal kasa basınç yapan cüzdan gibi aksesuarlar da bu durumun yaşanmasına sebep olabilmektedir. Tamamen hareketsiz ve sporsuz yaşamak’da olduğu kadar, yapılan aşırı spor da trigger nokta oluşumuna neden olabilir. Özellikle kasların aşırı bir şekilde bilinçsiz ve yanlış kullanımı trigger noktaların oluşumunda oldukça sık karşılaşılan nedenlerden olmaktadır.

 

En Sık Karşılaşılan Tetik Nokta Sebepleri

Kaza, düşme, gerilme ve aşırı çalışma tetik noktaların en çok bilinen nedenleridir.

Kasların haddinden fazla hor kullanımı.

Kasların kaçınılmaz hor kullanımı.

Farkında olmadan Kasların şüphelenilemeyen hor kullanımı.

Fibromiyalji.

 

Tetik Nokta Belirtileri

Miyofasyel tetik noktaların kişide oluşturduğu duyu belirtileri bir çok çeşitliliğe sahip olup sadece ağrılarla sınırlı kalmamaktadır. Yaşanan fonksiyon bozukluğu belirtileri, kaslarda aşırı sertleşme, aşırı halsizlik durumu, ödem ve bulantı, baş dönmesi, (postür) duruş bozuklukları gibi çok çeşitlidir.

Yansıyan Ağrılar.

Damarların ve Sinirlerin Sıkışması.

Otonomik oluşan Etkiler.

Hareket zorluğu yaşama problemleri.

Ruh Halinde yaşanan sorunlar.

 

Tetik Nokta Masajı

Tetik nokta masajı kas kramplarının ve spazm olarak bilinen sinir kasılmalarının sebep olduğu ağrıları hafifletmek ve hatta tamamen yok etmek için uygulanır. Özellikle baş ağrıları, boyun tutulmaları, tutulmuş omuzlar, sırt ağrıları, bel ağrıları, bel tutulmaları ve siyatik için son derece faydalıdır. Tetik nokta masajında kaslar en ince ayrıntısına kadar derinlenmesine incelenmektedir. Yapılan bu uygulamada yüzeye yakın kaslar bağ dokular eklemler ve daha derindeki bağ dokular üzerinde detaylı bir şekilde çalışılmaktadır.

Tetik nokta masajında, tetik noktalar nedeniyle kısalıp genişleyen kaslar sinirleri sıkıştırdığı için uyuşma, karıncalanma, yanma ve hassasiyet artışı gibi anormal duyulara neden olabilmektedir. Baldır bölgesinde bulunan kasın tetik nokta dolaşımı etkileyerek bilek ve ayakta şişliğe neden olabilmektedir. Boyun kasında aynı şey el ve bilekte şişmeye sebep olabilir. Tetik noktalar kasları kısa ve çok sert hale gelmesini sağlayarak hareketlerin kısıtlanmasına, kasların daha hızlı ve çabuk yorulmasına, eklem hareketleri esnasında takılmalara yol açabilmektedir.

 

Tetik Noktalar Hangi Bölgelerde Bulunur?

Tetik noktaların en sık görüldüğü yerler boyun ve sırt kaslarıdır. Bunun haricinde, omuz, dirsek, bel, kalça ve diz bölgelerinde de sıklıkla görülebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Erdem Yörükoğlu Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)