Tetik Parmak
Yazar Yasemin Soytürk • Fizik Tedavi Uzmanı • 16 Kasım 2019 • Yorumlar:
Tetik parmak nedir?
Parmakların aniden kilitlenmesidir. Parmakları bükerken ya da açarken parmak ekleminde takılma olur. Takılma ile birlikte ağrı gibi belirtiler de olabilir.
Tetik Parmak Nasıl Oluşur?
El parmaklarının bükülme hareketini yapan tendonlar yani kasların kemikler ile bağlantısını sağlayan halat gibi yapılar, kılıf ile kaplanmıştır. Parmakların bükülme hareketini yapan bu tendonlar, parmak küçük eklemlerine pulley olarak isimlendirilen halka gibi yapılarla bağlanır. Pulleyler parmaklarda bir dizi halkalar ile tünel oluşturur ve bu tüneller içinden tendonların geçmesini sağlar. Bu pulleyler aynı zamanda tendonları kemiğin yakınında tutmaya yardım eder. Tendon, bu halkın içinde sürtünmesiz bir şekilde parmağın bükülmesini sağlar. Tetik parmak, bu pulley adı verilen halkanın kalınlaşarak tendonu sıkıştırması ve serbest kayma hareketini önlemesi sonucu oluşur. Özellikle parmak kökünde pulleylerin kalınlaşması daha sıktır.
Tetik Parmak Hangi Parmakta Olur?
Halka tendonu sıkıştırdığında tendonda bir yangı oluşur ve normalden 3-4 kat fazla kalınlaşabilir ve sonuç olarak tendonun düz kayması zorlaşmış olur.
Tetik parmak herhangi bir parmağı etkileyebilir, birden fazla parmak da etkilenebilir ve her iki elde de gerçekleşebilir.
Tetik Parmak Şikâyeti Nedir?
Tetik parmaklı hasta, hafif tetiklenme ağrısından, ender görülen tam kilitlenmeye kadar çeşitli şekillerde şikâyeti vardır. Hasta parmak boğumlarında rahatsızlık hisseder ve o bölgeye bastığında hassasiyeti olur. Tetik parmak parmak köklerinde daha sık görülür. Kilitlenen parmak, düzeltilmeye zorlandığında aniden sıkıştığı yerden kurtulur ve bir anda açılır. Bu esnada klik sesi ve tendonda bir rahatlama duygusu hissedilir.
Tetik Parmak Kimlerde Görülür?
Tetik parmak 40 ile 60 yaş arasındaki kişilerde ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Romatoid artrit gibi iltihaplı eklem romatizmasi, gut ve şeker hastalığı tetik parmak riskini artırır.
Tetik Parmak Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Tetik parmakda tedavinin hedefi, pulley olarak isimlendirilen halka içinde tendonun normal kaymasını sağlamaktır. Yangıyı azaltmak, lokal basıncı azaltmak önemlidir. Yangı alıcı ilaçlar, nöral terapi, kuru iğne, sıcak, soğuk, fasya serbestleştirme ve derin friksiyon masajı gibi manuel terapi teknikleri uygulanabilir. Atel kullanma tendon üzerindeki basıncı azaltır. Sıkışan halkanın gevşemesine ve yangısal durumun baskılanmasına faydalı, cerrahi dışa seçeneklerden biri de bu bölgeye steroid enjekte edilmesidir. Steroid enjeksiyonu, birkaç aylık aralarla 3 defa tekrarlanabilir. Eğer cerrahi dışı tedavilerle şikayetlerde gerileme olmaz ise operasyon düşünülmelidir.