Tip 2 Şeker Hastalığı Ameliyatları
Yazar Özgür Demirtaş • Genel Cerrah • 5 Mayıs 2017 • Yorumlar:
Transit Bipatisyon Ameliyatı
Tip 1 diyabet vücudumuzdaki pankreasın hasar görmesi ve insülin üretemez hale gelmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Tip 1 diyabette insülin tedavisi mutlaka en başından itibaren gereklidir ve bu hastalar insülin kullanmadıkları takdirde yaşamlarını idame edemezler.
Tip 2 diyabet ise toplumda daha çok görülmekte ve hastaların yaklaşık %90’ının oluşturmaktadır. Tip 2 diyabet daha çok genetik faktörlerin hazırladığı insülin direncinin hastaların çok büyük bir kısmında yer aldığı ama bunun yanı sıra insülin salgılama bozukluğunun da olduğu bir diyabet tipidir.
Tip 2 diyabetik hastalarda yaşam tarzı değişiklikleri, beslenmenin düzenlenmesi, egzersiz yapılması ve bununla birlikte oral antidiyabetiklerin öncelikle kullanılması söz konusudur. Ancak ilerleyen dönemlerde Tip 2 diyabetik hastaların da insülin salgılama kapasitelerinin azalması sonucunda insülin salgılama yetersizliği olan konuma ilerleyebilmektedirler.
Kilo fazlalığı, diyabet, kolesterol ve tansiyon yüksekliği ile seyreden tabloya Metabolik Sendrom ismi verilmektedir. Metabolik Sendromun ameliyat yöntemleri kullanılarak tedavi edilmesine Metabolik Cerrahi adı verilmektedir.
Cerrahi tedavi ile tip 2 diyabet hastalarında , vücutta var olan ancak kullanılamayan insülin kullanılabilir hale getirilir.Cerrahi , insülin duyarlılığını artırdığı için diyabet süresi daha kısa olan ve endojen insülin rezervi daha yüksek olan hastalar metabolik cerrahi uygulamalarından daha fazla fayda görmektedirler.
Günümüzde günlük diyet ile tüketilen gıdaların içeriğinde ciddi değişiklikler olmuştur . Artık tüketmekte olduğumuz gıdaların önemli bir bölümünü rafine,işlenmiş gıdalar oluşturmaktadırlar. Bu sebeple gıdalar adeta bir ön-sindirime uğrayarak daha midededen çıkarçıkmaz tama yakın sindirilmektedir. Daha da önemlisi alınan bu ürünleri çoğu yüksek kalorili gıdalardan oluşturmaktadır. Sonuçta ince barsak son kısmına gelen içerik, gıda içeriği açısından oldukça fakirleşir ve bu kısımdan yer alan barsak hormonların etkileri de azalır ve vücutta zaten var olan insülin kullanılamaz . Bu durum Metabolik Cerrahi uygulamalarının temelini oluşturur.
Kısaca, metabolik cerrahi uygulamaları ya yiyecekleri ince barsak son kısmına götürür ya da ince barsak son kısmını yiyeceklere götürür.