Tırnak Batması
Yazar Tahir Mutlu Duymuş • Dermatolog • 5 Ekim 2017 • Yorumlar:
Tırnak batması özellikle büyüme çağında ve gençlerde sık görülür. En sık sebep tırnakların çok kısa ve uçlarının oval kesilmesi gibi yanlış tırnak bakımıdır. Başparmak da sık görülür. Köşelerin oval kesilmesi tırnağın ete doğru büyümesine sebep olur. Bunların dışında dar ve sıkı ayakkabılar da tırnak batmasının sebebidir.
Klinik Bulgular ve Şikâyetler
Tırnak batması söz konusuysa, tırnak köşesi sert, hassas ve şiş olabilir. Zamanla yangı geliştikçe kırmızı renk ve ısı artışı olur. Apseye dönüşürse akıntı meydana gelebilir ve ağrılı bir durum oluşabilir. Bu durum bazen çift ayakta ve her iki tırnak kenarında olabilir.
Tedavi
Cerrahi Olmayan Tedavi
Tırnak batması görülür görülmez basit önlemler ve evde bakım ile cerrahiye gereksinim kalmadan erken evrede tedavi edilebilir.
- Her sıcak su ile ayağınızı 4-5 kere ıslatın
- Ayak yıkamaları sonrası ayaklar kurulanmalıdır
- Geniş ve rahat ayakkabı kullanın
- Ağrı varsa ağrı kesici kullanılabilir
3-4 gün boyunca tüm bunlara rağmen ağrı artar, enfeksiyon gelişir ve durum kötüleşirse bir ortopedi doktoruna başvurun.
Tırnak kenarını kibarca kaldırıp batan uç kısmın altına her gün değiştirmek koşuluyla bir pamuk yerleştirerek tırnağın ete büyümesini engelleyebilirsiniz.
Cerrahi Tedavi
Yukarıdaki tüm önlemlere rağmen tırnak batmaya devam ediyorsa cerrahi yaklaşım planlanır.
Enfeksiyon, akıntı, aşırı şişlik ve ağrı cerrahi müdahale gerektirir. Bu durumda tırnak tamamen veya kısmen alınır. Doktorunuz kısmı işlem ile batan tırnak kenarında, büyüyen ve fazlalaşan yumuşak dokuyu, tırnak büyüme kökünü alabilir.
Lokal anestezi ile başparmak uyuşturulur ve operasyon sırasında hiçbir ağrı duyulmaz. Günlük pansuman yapılır ve doktorunuz izin verene kadar ıslatılmaz. Bazı durumlarda ki özellikle mantar enfeksiyonlu durumlarda tırnak tamamen alınabilir. Bir tırnağın yeniden çıkması 3-4 ayı bulur.
Nadiren de olsa tırnak batması tekrarlayabilir.
Tekrarını Önleme
- Ayaklarınızı düzenli olarak yıkayın ve kuru tutun.
- Dar ve sıkı ayakkabı giymeyin ve ayakkabı giyerken çorap kullanın.
- Batan tırnak köşesini V şeklinde kurtarma kesimleri yapmayın
- Tırnak kesimine ve bakımınıza dikkat edin. Şöyle ki;