Tırnak Mantarlarında Beslenmenin Etkisi
Yazar Gülçin Işık • Diyetisyen • 30 Temmuz 2020 • Yorumlar:
Deride görülen mantar enfeksiyonları insanlarda en sık görülen enfeksiyonlardan bir tanesidir. Kandida virüsü ve mantar ayak tırnağı mantar semptomlarında vücut sisteminde rastlayabiliyoruz.
Diyet değişiklikleri, takviyeler ve ilaç tedavisiyle, yıllarca mücadele ederken bile ayak tırnağı mantarının kök nedenini tedavi edebilir ve ortadan kaldırabilirsiniz. İlaç tedavisi için mutlaka hekime başvurmalısınız. Ben size bu hastalığın beslenme ile de doğrudan etkilendiğine dair birkaç bilgi vereceğim.
Bu mantarların sebepleri arasında; kötü bakterilerin vücudunuzdaki iyi bakterilere dengesizliği en bilindik nedenler arasında yer alıyor. Bağırsaklarla ilgili sorunlardan kaynaklanan diğer sağlık koşullarında olduğu gibi, bağırsaklarınızda yeterince iyi bakteri yaşamadığında, vücudunuzda ortaya çıkabilecek yüksek düzeyde maya ve mantar (kötü bakteri) geliştirirsiniz.
Tabi ki tek sebep bu değil, bağırsak dışındaki faktörler nelerdir:
-
Sporcunun ayağı olması
-
Mantarlarla temasa geçmek, örneğin kuaförlerde, yüzme havuzlarında, spor salonlarında veya saunalarda…
-
Kirli veya sıkı ayakkabılar giymek
-
Sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları
-
Bacaklarda, diyabet veya arter hastalığı gibi mevcut durumlardan dolaşım problemleri
-
Zayıf bağışıklık sistemi
-
Genetik eğilim
Geleneksel kullanılan tedavilerde iyileşme ya zor oluyor ya da tekrar edebiliyor. Çünkü aslında yetersiz kalıyor. Tedavi sürecinde mutlaka beslenme ile de desteklemelisiniz. O zaman ne yapmalı?
Maya ve Mantar Kaynağının Kaldırılması
Ayak tırnağı mantarını tedavi etmenin ilk adımı, adaya karşı savaşmanın en etkili ve doğal yollarından birini kullanmaktır. Başka bir deyişle, diyetinizde bazı değişiklikler yapmanız gerekecektir. Kandida aşırı büyümesini tedavi etmek için en önemli taktik, sindirim sisteminizde yaşayan maya ve kandida virüsünü besleyen şeyleri ortadan kaldırmaktır: şekerler ve tatlandırıcılar
Sağlıklı Bakterileri Yenileme
Soruna neden olan mayaya olan yaşam arzını kestikten sonra, diyetinizi değiştirmek açısından bir sonraki adım, iyi bakterilerin büyümesini destekleyen birtakım yiyecek tüketmeye başlamaktır. Örneğin; turşu, kefir, yoğurt(ev yapımı)
Daha Fazla Lif, Protein ve Kaliteli Yağ Tüketin
Renkli sebzeler, otla beslenen etler, organik tavuk, serbest gezen yumurta ve balıklardan yüksek kaliteli proteinler, çiğ olarak yağlı tohumlar bunlara örnek olarak gösterilebilir.
Gıda intoleransı olan besinlerden uzak durun
Bazı maya enfeksiyonları gıda alerjilerinden kaynaklanır. Her türlü olumsuz reaksiyona neden olan yiyeceklerden kaçınmaya çalışın ve örneğin; süt, yumurta, fındık, buğday içeren yiyecekler ve tahıllar gibi şeyleri yediğinizde yaşadığınız belirtilere dikkat edin. Bir gıda alerjiniz veya hassasiyetiniz olduğunu düşünüyorsanız, hangi gıdaların hoşgörüsüzlüğe neden olduğunu bulmak için bir eliminasyon diyetini deneyin ve bu gıdaları çıkarmak için çalışın.