Tırnaklarınızdaki Değişime Mutlaka Önem Verin!
Yazar Nihat Özkan • Dermatolog • 24 Haziran 2017 • Yorumlar:
Tırnaklarda zaman zaman meydana gelen renk değişiklikleri, beyaz veya kahverengi noktalar, deri kanseri gibi önemli hastalıkların habercisi olabilir.
Tırnaklar, parmak uçlarını zedelenmeden koruyan, tutmayı kolaylaştıran deri ekleridir. Bütün bu işleri yapabilmek için tırnaklar deriden gelişirken sert, boynuzsu bir durum alırlar. Bu sert boynuzsu kısma "Tırnak Plağı" adı verilir. Bu plak, yarı saydam olup altındaki olayları görmemize kısmen izin verir. Görünen pembe renk, plağın altındaki tırnak yatağına aittir.
Sağlıklı bir tırnak; parlak, pürüzsüz yüzeyli, esnek ve dış etkenlere dirençlidir. Vücuttaki değişik hastalıklar, fiziksel etkenler, ilaçlar ve doğrudan tırnakları tutan hastalıklar, tırnaklarda bozukluğa neden olurlar. Tırnaklardaki bu bozukluklar hem estetik kusur oluşturur, hem de tırnakların işlevlerini bozar.
Bu anlamda, tırnaktaki renk değişikliklerinin, hastalık habercisi olabileceğini belirten Dermatolog Dr. Nihat Özkan, önemli bilgiler verdi.
SUYA, SABUNA GİREN ELLERDE GÖRÜLÜYOR
Tırnakta meydana gelen değişiklikleri sıralayan Dr. Nihat Özkan, fazla suya sabuna giren ellerde, tırnaklarda değişiklik olabiliyor. Çinko eksikliğinde, tırnak mantarlarında, sinirsel egzama dediğimiz psikolojik kökenli egzamalarda; örneğin dikende ya da sedef hastalığında tırnaklarda stopik değişiklikler oluşabiliyor. Bunun haricinde, tırnak batmalarında da değişiklikler oluşabiliyor veya travmatik durumlarda da görülebiliyor. Ot yersiniz, taşa çarparsınız tırnaklarda değişiklikler oluşabilir. Özellikle aşçılarda, mutfakta zaman geçirdikleri için dolama hastalığı olabilir, açıklamasını yaptı.
TIRNAKTAKİ BENLERE DİKKAT
Tırnak altından çıkan benlere de vurgu yapan Dr. Nihat Özkan, bu benler deri kanserine yol açabiliyor, dedi. Özkan, Malign melanom dediğimiz, tırnak altından çıkan benler veya tırnak kenarında çıkan kitleler kansere neden olabiliyor. Özkan, bu durumlarla karşılaşıldığında, mutlaka doktora başvurmak gerektiğinin de altını çizdi.
TIRNAKTAKİ BEYAZ ÇİZGİLER
Dr. Nihat Özkan, tırnaklarda oluşan beyazlıkların ise demir eksikliği, B12 vitamini, çinko bazen de folik asit eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.
Hijyene mutlaka dikkat etmek gerekiyor, kurutulmayan tırnaklarda mantar oluşumu kaçınılmazdır. Yazın ise güneş ışınlarına bağlı pigment değişikliklerinde güneş kanseri oluşabilir, diyen Dr. Özkan, tırnak bakımında dikkat edilecek önemli noktalara değindi:
"Tırnakları düz kesmek gerekiyor, hijyen kurallarına dikkat etmek lazım. Belirtilen değişiklikler olursa mutlaka bir dermatologa başvurmak gerekiyor. Tırnağın dermotoskopik analizinin yapılması gerekiyor. Kısaca, tırnaklarınızdaki değişimleri mutlaka gözlemlemeniz ve değişikliklerde mutlaka dermatologa başvurmanız gerekiyor. Bunun dışında, tabi ki tırnak temizliğine, hijyene önem vermeniz gerekiyor."
Tırnak mantarlarının tedavisinin uzun süreli olduğunu vurgulayan Dr. Özkan, bazı meslektaşlarımız tırnağı çekiyor. Ancak tırnak çekilmesiyle hastalık düzelmiyor, bunun da bilinmesi lazım, şeklinde uyarıda bulundu.