Tırnakta Görülen Her Şekil Bozukluğu Mantar Enfeksiyonu Mudur?
Yazar Fatma Arzu Kılıç • 12 Haziran 2023 • Yorumlar:
Tırnaklarda görülen kalınlaşma, çukurlaşma, oyuk ve delikler sanıldığı gibi her zaman tırnak mantarı enfeksiyonunu göstermez. “Tırnaktır ne de olsa uzar ve kesilir gider” diyerek düşünmemek gerekir çünkü tırnakta görülen kalınlaşma, çizgi ve lekeler bazı sağlık problemlerinin belirtisi ve uyarıcısı olabilir.
Bu yazımda “tırnak hastalıkları”ndan bahsedeceğim. Tırnağın şekil değişiklikleri ve tırnak üzerindeki lekeler pek çok hastalığa bağlı olarak oluşabilmektedir. Tıpkı saçlarımız gibi tırnaklarımız da genel sağlığımıza işaret eden önemli ipuçları taşırlar.
Tırnak kalınlaşması, tırnak ayrılması, tırnak yüzeyinde çukurlar, oyuk ve delikler, tırnakta kuruma ve incelmeler, tırnak batmaları, tırnak etrafındaki derinin renk değişikliği ya da şişmesi sık görülen ve hemen hemen hepimizin karşılaştığı sorunlardan bazılarıdır.
Tırnakta Renk Değişikliği Yapan Hastalıklar Nelerdir?
Tırnakta yeşil renk; bakteriyel bir enfeksiyon habercisi olabilirken, siyah renk altta yatan bir cilt kanserine işaret edebilir. Mavi-mor renkte tırnaklar; kandaki oksijen seviyesinin düşüklüğüne işaret edebilirken; tırnakta kahverengi görünüm “sedef hastalığı”nın işareti olabilir.
Tırnak Şekil Bozuklukları ve Tırnak Kalınlaşmasının Nedenleri Nelerdir?
-
Tırnak Enfeksiyonları:Bunlar sadece tırnağı tutan enfeksiyonlardır. Örneğin; mantar enfeksiyonları, uçuk mikrobu (herpes), bakteriyel enfeksiyonlar tırnakta şekil ya da renk değişikliği yapabilen nedenlerden sadece birkaçıdır.
-
Vücutta görülen enfeksiyonlar: Vücudun genel enfeksiyonları örneğin el-ayak-ağız hastalığı, kızamık ya da HIV (human immundeficiency virus- edinsel immün yetmezlik virüs) enfeksiyonu tırnaklarda tutulum yapabilir; tırnaklarda şekil- renk değişikliği ve kalınlaşmalara neden olabilir.
-
Deri hastalıkları:Bazı cilt hastalıkları tırnak tutulumu yapabilir. Cildinizde hiç önemsemediğiniz ya da ilişkilendirmediğiniz bir döküntü tırnaklarınızın pürüzsüz görüntüsünü değiştirmiş olabilir. Buna en iyi örnek olarak “sedef hastalığı” verilebilir. Ancak “sedef hastalığı” dışında pek çok cilt hastalığı sadece tırnaklarımızı tutarak tırnaklarda kalınlaşma yapabilmektedir.
-
Ekzemalar:Çeşitli ekzemalar ellerde ve tırnaklarda ekzemaya, dolayısıyla tırnak kalınlaşmalarına neden olabilir.
-
Kanserler: Bazı cilt ya da iç organ kanserleri tırnaklarda renk değişikliği ya da şekil bozukluğu yaparak belirti verebilir.
-
İç organ hastalıkları: Özellikle tiroid hastalıkları başta olmak üzere endokrin, karaciğer, akciğer ve bağırsak hastalıkları tırnaklarda şekil bozuklukları, kalınlaşma ve renk değişiklikleri ile ilişkili olabilir.
-
Vitamin ve mineral eksiklikleri: Demir eksikliği-kansızlık, vitamin B12 eksikliği gibi nedenler tırnaklarda şekil bozuklukları yapabilir.
-
Tekrarlayan travmalar: Bütün bu sebeplerin yanı sıra, tırnaklarda uzunlamasına/dikey çizgilenmeler sağlıklı kişilerde, yaşa bağlı olarak ya da yapılan manikür-pedikür gibi travmatik işlemlere bağlı olarak görülebilmektedir.
Sözün kısası; yukarıda da görüldüğü gibi her tırnak şekil bozukluğu, kalınlaşma, renk değişikliği ya da çizgiler tırnak mantar enfeksiyonu anlamına gelmemektedir. Komşu, akraba ya da arkadaş tavsiyeleri ile gereksiz yere kullanacağınız mantar hapları, kremleri ya da tırnağı incelten törpüler mevcut sorununuzu çözmeyebilir. Bu nedenle cilt, tırnak ve saç şikayetleriniz olduğunda mutlaka uzman hekiminizi ziyaret ediniz. Hekiminiz gerekli gördüğü takdirde sizden kan, mikrobiyoloji ve görüntüleme tetkikleri isteyecek ve size uygun tedaviyi önerecektir.