Tortikolis (Doğumsal Eğri Boyun)

Yazar Lale KılıçFizyoterapist • 29 Temmuz 2019 • Yorumlar:

〰Tortikolis eğri boyun hastalığı doğumsal olan vakalarda tortikolis olan taraftaki kulak o taraftaki köprücük kemiğine doğru yaklaşır. Karşı tarafta çene diğer tarafa yana ve yukarı doğru bakar. Bunun nedeni boynumuzda bulunan sternocleidomastoid (SKM) kasının gergin ve kısalmış olmasıdır.

〰Vaka doğuştan olsa da genellikle 1 ay içinde fark edilir.

〰Nedenleri: %30-60 doğum travması, bebeğin rahim içinde yanlış pozisyonda durması, çeşitli sendrom ya da omurga gelişim bozuklukları, boyun kası zarının iltihabı gibi.

〰Kasa bağlı musküler tortikolisin 3 türü vardır.

1. Kasta bir şişlik hissedilir.

2. Sadece kısalık ve gerginlik vardır.

3. Duruşa bağlı tortikolis. Kasta kısalık saptanmaz.

▪Görülme sıklığı 100 canlı doğumda 1 ya da 2 vaka civarındadır.

▪Tedavi edilmediği ya da rahatsızlığın gözden kaçtığı durumlarda bu eğrilik kalıcı hale geldiği gibi, gelişme döneminde bulunan bebekte zamanla eğik olan bölgenin gelişmemesi, eksik gelişmesi, yüzde asimetri gibi kalıcı ve rahatsız edici problemler ortaya çıkabilir. Bu yüzden bu rahatsızlığı göz ardı etmemek ve vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak çocuğun gelecekte ki hayatı için önemli bir durum teşkil etmektedir.

▪Doğumsal tortikoliste haftada üç gün günde 15 dk fizyoterapist tarafından bebeğin boyun kaslarına uygulanan kısa süreli germeler ve eklem hareketleri problemi ilerletmeden çözebilir. Hafif dereceli vakalarda 15 günlük bir tedavi yeterli olabilmektedir.

▪Tedavi sonrasında eğer kasta bir şişlik ve sertlik varsa bunun düzelmesi ve bebeğin doğru bir boyun pozisyonunu kazanması beklenir. Fakat bazı durumlarda bebekte alışkanlığa bağlı olarak boynunu yine aynı tarafa dogru eğme eğilimi devam edebiliyor. Burada ailelere de büyük bir sorumluluk düşüyor. Bebeği kasın uzun olduğu (boynun eğik olduğu tarafın tersi) taraftan beslemek, tv izliyorsa yine kasın uzun olduğu tarafa bakmasını sağlayacak pozisyonda yatırarak doğru bir duruş alışkanlığı kazandırmak gerekiyor.

▪Diğer seçenek cerrahi ile SKM kasının uzatılmasıdır. Bu işlemden sonra da fizyoterapi alması tavsiye edilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Lale Kılıç Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)